Companii

SIF Banat-Crisana vrea sa dea actiuni gratuite

13.03.2006, 00:00 13

SIF Banat-Crisana va propune actionarilor majorarea capitalului social si distribuirea de actiuni gratuite, fiind prima dintre SIF-uri care propune distribuirea de actiuni gratuite catre toti actionarii.

Este insa putin probabil ca propunerea va putea fi adoptata, majorarea capitalului social fiind de competenta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Pentru ca aceasta sa poata adopta hotarari este necesar ca cel putin jumatate din capitalul social sa fie reprezentat in Adunare. Acest lucru nu s-a intamplat niciodata pana acum la Adunarile Generale de la SIF-uri din cauza dispersiei extrem de mari a actionariatului. Ultimii ani au adus insa o tendinta puternica de concentare a actionariatului, la ultimele Adunari generale fiind reprezentati 30-40% din drepturile de vot.

Conducerea SIF Banat-Crisana va propune majorarea capitalului social cu 27,4 milioane de lei noi (7,8 milione de euro) pana la 82,3 milioane de lei (23,5 milioane de euro). Actionarii ar urma sa primeasca astfel o actiune gratuita pentru fiecare doua actiuni detinute.

Mjorarea ar urma sa se realizeze prin includerea in capitalul social a rezervelor constituite din profitul de anul trecut. Societatea nu a precizat daca in aceste conditii va distribui dividende. La aceeasi data, insa cu patru ore mai devreme, este convocata o alta Adunare Generala pentru aprobarea dividendului.

Propunerea Consiliului de Administratie al societatii vine pe fondul unei tendinte puternic descendente a actiunilor SIF in ultimele saptamani, pe fondul propunerii Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor ca pragul de detinere de 1% sa se refere la grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat si nu la investitorii individuali. Decizia companiilor de a distribui actiuni gratuite este de obicei bine primita de investitorii de pe piata romaneasca, decizia ducand de obicei la cresterea valorii bursiere a companiilor datorita efectului psihologic pe care alocarea de actiuni gratuite il creeaza. De altfel, Banca Transilvania sau Impact, companii care au obisnuit investitorii cu actiuni gratuite, au avut printre cele mai bune performante de pe piata si anul acesta.

Singura SIF care si-a mai majorat capitalul de la infiintare a fost SIF Muntenia, dar de majorare nu au beneficiat toti actionarii, ci doar cei care nu si-au ridicat dividendele.

Actiunile SIF Banat-Crisana vor fi suspendate azi de la tranzactionare pentru ca actionarii sa poata fi informati asupra convocarii Adunarii Generale. Tranzactionarea actiunilor ar urma sa fie reluata marti. Actiunile societatii au incheiat sedinta bursiera de vineri inainte de anuntarea intentiei de majorare la 2,24 lei/actiune, in scadere cu 2,2% fata de sedinta precedenta. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii se ridica la aproximativ 350 de milioane de euro.

Conform unor informatii de pe piata, printre principalii actionari ai SIF Banat-Crisana se numara un grup de investitori sloveni, care au vandut insa o parte din actiunile detinute, mai multi oameni de afaceri din Cluj, actionari la Banca Transilvania, la care se adauga mai multe fonduri straine de investitii, care au intrat in actionariat mai ales in ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO