Companii

Siemens se bate cu GE pentru turbine eoliene de 300 mil. euro

18.06.2009, 16:12 62

Concernul industrial german Siemens spune ca va depune in urmatoarele doua saptamani o oferta pentru livrarea a 101 de turbine eoline pentru a doua parte a proiectului dezvoltat de cehii de la CEZ in Dobrogea, desi la momentul actual este creditat cu sanse mai mari de castig tot grupul General Electric, cel care a livrat turbinele pentru prima parte a proiectului celor de la CEZ.

Potrivit unor declaratii recente ale reprezentantilor General Electric, contractul initial prin care au livrat 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 2,5 MW pentru CEZ a avut o valoare de 600 de milioane de dolari (408 de milioane de euro la cursul de anul trecut). Astfel, valoarea contractului de care este interesat si Siemens ar putea fi de circa 300 de milioane de euro, tinand cont ca vizeaza livrarea a 101 de turbine eoliene a cate 2,5 MW fiecare.
"Participam la licitatia CEZ pentru turbinele eoliene necesare celei de-a doua parti a proiectului din Dobrogea. Licitatia va avea loc in urmatoarele doua saptamani. Si acum lucram cu cei de la CEZ la proiectul eolian carora le livram statiile de trasformare. Este o piata pe care ne propunem sa intram. Acum putem sa ne incadram in termenele de livrare solictate de investitor prin faptul ca am crescut capacitatile de productie la nivel international", spune Petru Ruset, director al diviziei Energy Solutions Products and Services in cadrul Siemens SRL.
Cu toate aceste surse din piata, spun ca probabil cele mai mari sanse de castig le are tot General Electric, companie care deja urmeaza sa livreze 139 de turbine pentru CEZ in Dobrogea, la Fantanele.
"Pe de o parte este si normal ca acest proiect sa fie continuat cu acelasi tip de tehnologie", mai spun sursele citate.
Proiectul eolian pe care CEZ il construieste in Dobrogea are o capacitate totala de 600 MW si este localizat in doua localitati dobrogene: Fantanele si Cogealac. Intreg proiectul ar urma sa fie finalizat in anul 2010, investitia totala in dezvoltarea acestuia fiind estimata de CEZ la circa 1,1 mld. euro.
General Electric a castigat anul trecut inca un contract major pe piata energiei locale. Compania urmeaza sa incaseze de la Petrom 215 mil. euro prin intermediul unui contract vizand centrala pe gaze de 860 MW pe care compania petroliera o construieste pe platforma rafinariei Petrobrazi. In total, investitia Petrom se ridica la 500 de milioane de euro.
Siemens pe de alta parte, care are afaceri de peste 320 de milioane de euro in Romania, are deocamdata in portofoliul de clienti pe energie companii traditionale cum ar fi Electrica si Transelectrica, care detin cea mai mare parte a contractelor, dar si clienti privati cum ar fi E.ON sau Enel.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO