Companii

Siemens Energy: Gradul de reciclare a noilor turbine eoliene tinde să ajungă spre 100%, în timp ce vechile tehnologii sunt doar parţial reciclabile

Siemens Energy: Gradul de reciclare a noilor turbine...

Autor: Roxana Petrescu

17.07.2023, 10:00 1702

Subiectul reciclării echipamentelor utilizate pentru proiectele de energie regenerabilă ar trebui să fie interesant şi pe plan local, ţinând cont de proiectele deja funcţionale, dar şi de cei 10 GW pe care România speră să îi pună în funcţiune în eoliene şi solare până la finalul anului 2030.

Siemens Energy, unul dintre cei mai mari producători de tehno­logie energetică la nivel global, spune că nivelul de reciclare pentru noile generaţii de turbine eoliene poate ajunge până la 100%, tranziţia parcu­rilor vechi spre turbinele de ultimă oră echivalând practic cu o investiţie de la zero. În acest moment, Româ­nia are circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană, dezvoltaţi în peri­oada 2009-2014, astfel că în opinia Siemens Energy decizia înlocuirii turbinelor existe nu va interveni mai devreme de 2035.

„Durata de viaţă minimă a unei turbine eoliene este de 20 de ani şi ne aşteptăm ca majoritatea proiectelor eoliene să fie operaţionale pentru o pe­rioadă mai lungă, de exemplu 25 de ani. Aşa că procesul de repowering nu va veni mai devreme de mijlocul anilor 2030“, spun reprezentanţii Siemens Energy. Reprezentanţii RWEA (Romanian Wind Energy Association), asociaţie care reprezin­tă interesele industriei eoliene din Ro­mânia, spuneau anterior că în opi­nia lor procesul de înlocuire a tehno­logiei din proiectele din primul val verde din România va avea loc în­ce­pând cu anii 2028-2030. Din 2009, de la începutul primului val de eolie­ne din România şi până acum saltul teh­nologic a fost fantastic, capacita­rea tur­binelor dublându-se pentru teh­­no­logia onshore, în timp ce pe zona de eolian offshore revoluţia tehno­lo­gică este în plină desfăşurare. Pe de altă parte, şi tehnologia de reci­clare a avansat semnificativ, această zonă fiind o oportunitate de investiţii pentru ţări precum România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO