Companii

Sidex a pus gaj active de 100 mil. dolari

31.10.2002, 00:00 16

Combinatul siderurgic Ispat Sidex din Galati va garanta cu o serie de active ale societatii, evaluate la 100 milioane de dolari, imprumutul cu aceeasi valoare pe care actionarul majoritar al combinatului, LNM Holdings il va contracta de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Actionarii Ispat Sidex au aprobat transformarea creditului scadent la sfarsitul acestei luni in valoare de 100 milioane de dolari acordat de BERD intr-o finantare de aceeasi valoare, dar cu termen de rambursare de sapte ani.
Imprumutul initial a vizat finantarea nevoilor de de lichiditati si capitalul de lucru al combinatului din Galati, pentru a sprijini procesul privatizare. In noua situatie, actionarul majoritar al combinatului va utiliza banii pentru investitii in societate, in loc sa ramburseze cele 100 de milioane de dolari BERD.
Valoarea finala a finantarilor acordate de BERD companiei Ispat Sidex, in vederea restructurarii activitatii, va atinge suma de 451 milioane de dolari.
Actionarii Sidex au mai aprobat si extinderea obiectului de activitate al societatii, urmand sa includa editarea de carti si ziare, productia de motoare, transformatoare si generatoare electrice, productia de energie electrica, activitati de telegrafie si transmisie de date. In ceea ce priveste productia de electricitate, Ispat Sidex ar putea prelua termocentrala care se afla acum in proprietatea societatii Termoelectrica.
Oficialii Ispat Sidex Galati estimeaza ca societatea va produce, in acest an, aproximativ 3,5 milioane tone produse siderugice finite, in crestere cu 30% fata de nivelul productiei inregistrat anul trecut, de 2,7 milioane tone.
Combinatul din Galati a inregistrat, anul trecut, pierderi in valoare de 279 milioane de dolari, raportate la o cifra de afaceri de 743 milioane de dolari.
Autoritatea pentru Privatizare a vandut companiei LNM Holdings BV combinatul Sidex Galati in cadrul unei tranzactii in valoare de peste 500 de milioane de dolari, statul roman incasand de pe urma actiunilor vandute o suma de 70,6 milioane dolari.
Compania face parte din grupul LNM, detinut integral de Lakshmi Niwas Mittal, printre companiile membre numarandu-se, pe langa combinatele Ispat Karmet din Kazakhstan, Ispat Indo din Indonezia si Ispat Annaba din Algeria, si Ispat Sidex Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO