Companii

Sicomed intra in afaceri imobiliare

25.10.2004, 00:00 8

Compania Sicomed, cel mai mare producator roman de medicamente, a intrat pe piata imobiliara a terenurilor industriale din Bucuresti pentru a-si valorifica terenurile pe care le detine.
Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat infiintarea societatii Pallady Business Park, in care Sicomed va fi unic asociat, si care va avea ca obiect de activitate  promovarea si dezvoltarea proiectelor imobiliare.
Suprafata totala aflata in portofoliul Sicomed se ridica la aproximativ 40 de hectare, teren situat in zona de sud-est a Bucurestiului, langa autostrada Bucuresti-Constanta.
Surse din piata afirma ca Fondul Roman Post Privatizare (FRPP), ce detine 50% din Venoma Holdings, actionarul majoritar al Sicomed intentioneaza sa repete succesul inregistrat cu Iride Business Park, care a fost vandut pe aproximativ 35-40 milioane de dolari fondului austriac de investitii Immofinanz.
FRPP a fost actionarul majoritar al Iride, printre actionari aflandu-se si companiile italiene BPD Property Development si Finest, precum si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Venoma Holdings are 58,4% din Sicomed, vehiculul financiar fiind detinut in proportii egale de Black Sea Fund si Fondul Roman Post Privatizare.
Potrivit acelorasi surse, FRPP are in vedere dezvoltarea unor proiecte imobiliare similare Iride Business Park.
In momentul de fata, terenul Sicomed este acoperit partial de foste capacitati de productie dezafectate, ramase in urma procesului de restructurare a activitatii pe care compania l-a facut in ultimii ani. Aria operationala la care compania intentioneaza sa ajunga in viitor este de aproximativ 50-60.000 de metri patrati. Reprezentantii companiei nu au facut comentarii referitoare la destinatia finala a terenului.
Pretul de vanzare a terenurilor situate in zona poate ajunge la 10 euro pe metru patrat, ceea ce face ca valoarea terenurilor aflate in proprietatea Sicomed sa se ridice la  peste 4 milioane de euro. Pentru reintroducerea terenului in circuitul imobiliar, insa, este nevoie de investitii majore in mediu. Din acest motiv, Sicomed ar putea dezvolta un proiect imobiliar in asociere cu un fond de investitii strain de actionarii companiei.
Sicomed a inregistrat vanzari de circa 26 de milioane de dolari in primele sase luni (nivelul la trei luni a fost de 14 milioane de dolari), in crestere cu circa 15% comparativ cu prima jumatate a anului trecut. La nivelul primului semestru, profitul net a scazut cu 14%, de la 117 miliarde lei (3,5 milioane dolari) in 2003 la 101 miliarde lei (3 milioane de dolari) anul acesta.
Sicomed a vandut, la inceputul acestei luni, sectia de medicamente perfuzabile catre grupul elvetian ACS Dobfar, in urma unei tranzactii evaluate la aproximativ 3 milioane de euro.
Sicomed este cel mai mare producator roman de medicamente, insa al patrulea jucator de pe piata, dupa grupul britanic GlaxoSmithKline (cu o cota de 11,8% pe primul trimestrui, conform companiei de cercetare de piata Cegedim Romania), cel elvetian Novartis (6,5%) si cel american Pfizer (5,5%).
Programul de investitii al Sicomed a fost orientat in perioada 2000 - 2003 catre atingerea standardelor GMP pentru toate sectiile de productie importante (injectabile, forme solide). Valoarea investitiilor a fost de 24 de milioane de dolari.
Sicomed Bucuresti este listata la Bursa de Valori Bucuresti, ultimele tranzactii cu actiunile companiei efectuandu-se la pretul de 5.900 de lei pe actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 60,5 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO