Companii

Sicomed continua ritmul: si la vanzari, si la creante

19.08.2003, 00:00 14

Producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti a repetat in perioada aprilie - iunie evolutia buna din primul trimestru. Insa Creantele mari, aproape cat cifra de afaceri, continua sa ramana principala problema a companiei.
Sicomed, al patrulea jucator de pe piata romaneasca a medicamentelor, a incheiat primul semestru cu vanzari de 23,18 milioane de dolari, in crestere cu 30% fata de aceiasi perioada a anului trecut, si un profit net de 3,52 milioane dolari, mai mare cu 73%.
Ritmurile de crestere, atat a vanzarilor cat si a profitului, sunt similare celor inregistrate in primele trei luni ale anului.
Sicomed se afla astfel in grafic pentru atingerea obiectivelor stabilite la inceputul anului. Acestea au fost considerate atunci curajoase, avand in vedere faptul ca societatea venea dupa doi ani (2001 si 2002) de scadere.
"Cresterea vanzarilor s-a datorat in principal implementarii unei strategii mai bune de vanzari, care se refera atat la portofoliul de produse, cat si la portofoliul de clienti. De asemenea, campaniile de marketing au dus la imbunatatirea imaginii produselor Sicomed", a declarat Nicola, director de marketing si vanzari al Sicomed.
Actiunile Sicomed, listate la Bursa de Valori, au crescut ieri, dupa anuntarea rezultatelor financiare, cu 3,64%, pana la 2.850 de lei. Cresterea titlurilor a inceput inca din primavara, cand rezultatele primului trimestru au facut ca pretul sa inceapa o ascensiune de 40%, fata de 2.000 de lei cotatia din aprilie.
Reprezentantii companiei spun ca imbunatatirea rezultatelor financiare a avut loc si datorita controlului mai strict al costurilor sau schimbarii stilului de management.
"Rezultatele pozitive inregistrate de Sicomed pe primul trimestru al acestui an s-au datorat si implementarii strategiei de mentinere sub control a costurilor, ca urmare a restructurarii managementului, precum si a implementarii sistemului ERP (software pentru planificarea resurselor companiei-n.red)", afirma Klaas Postema, director general al Sicomed.
Postema spune ca societatea isi mentine previziunile de la inceputul anului.
"Evolutia cifrei de afaceri pe primul semestru, precum si lansarea pe piata a unor noi produse ne fac sa mentinem estimarea cifrei totale pentru acest an la circa 48 de milioane de dolari", a declarat managerul de la Sicomed.
Cresterea vanzarilor nu a avut numai efecte pozitive pentru Sicomed. Compania vinde, datorita specificului portofoliului de produse, in special catre spitale si este puternic afectata de criza financiara din sistemul sanitar.
Creantele societatii au crescut, astfel, in acelasi ritm cu vanzarile, de la 591,86 miliarde lei, la sfarsitul primului semestru al anului trecut, la 757,62 miliarde lei. Dupa primele sase luni ale acestui an, compania avea lichiditati de 31,8 miliarde lei.
Situatia fluxului de numerar a facut, de asemenea, ca Sicomed sa aiba nevoie de garantia statului (principalul sau datornic) pentru un imprumut de 8 milioane de dolari.
Decizia de a fi acordata garantia Guvernului pentru un credit acordat unei companii cu capital integral privat a fost motivata prin necesitatea ca Sicomed sa implementeze pana la finalul acestui an regulile de buna practica in fabricatie (Good Manufacturing Practice - GMP). Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana in cadrul negocierilor de aderare ca toti producatorii romani de medicamante sa aplice aceste standarde pana la finalul lui 2003.
Sicomed detine GMP pentru sectia de injectabile si trebuie sa investeasca cateva milioane de dolari pentru obtinerea certificatului si la sectia de tablete.
Sicomed detinea, in primul trimestru al acestui an, o cota de 5,5% din piata romaneasca a medicamentelor. Principalii concurenti ai societatii sunt GlaxoSmithKline, liderul pietei, Novartis, Pfizer, Terapia Cluj si Antibiotice Iasi.
Sicomed este detinuta in proportie de 58% de compania greceasca Venoma Holdings, un vehicul de investitii controlat de  Fondul Roman Post-Privatizare (FRPP), societatea de investitii Global Finance si compania elena de medicamente Galenica. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels