Companii

Show-ul de la Oltchim îl transformă într-un nou Cupru Min

Show-ul de la Oltchim îl transformă într-un nou Cupru Min

Foto Octav Ganea

Autor: Adrian Cojocar

02.10.2012, 00:08 442

Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic din România, era ieri la ora 19:00 incertă în condiţiile în care existau puţine indicii că statul urma să semneze cu Dan Diaconescu contractul de vânzare până la finele zilei de 1 octombrie.

Termenul a fost impus de Ministerul Economiei pentru ca Diaconescu să vireze banii pentru preluarea Oltchim, însă proprietarul OTV a venit ieri la sediul Ministerului Economiei doar pentru a face spectacol în faţa camerelor de filmat, etalând mai mulţi saci cu bani în care nu a spus ce sumă este.

El trebuia să vireze ieri cei 45 de milioane de euro pe care s-a angajat să-i plătească în cadrul licitaţiei de vânzare a pachetului majoritar de stat al Oltchim care a avut loc în urmă cu circa o săptămână.

Cazul Oltchim seamănă din ce în ce mai mult cu privatizarea eşuată a unei alte companii importante, Cupru Min Abrud, care deţine cele mai mari rezerve de cupru din România, care a fost adjudecată la licitaţie pentru suma de 200,7 mil. euro.

Câştigătorul licitaţiei de la Cupru Min, Roman Copper, care are în spate firma canadiană Bayfront Capital Partners, nu a dorit să facă dovada existenţei unei părţi din banii pe care i-a licitat, respectiv 32,3 mil. euro, echivalentul investiţiilor de mediu, astfel că privatizarea a eşuat. Privatizarea este blocată în prezent în instanţă după ce Roman Copper a dat în luna mai statul în judecată, iar primul termen este pe data de 18 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO