Show-ul de la Oltchim îl transformă într-un nou Cupru Min

Autor: Adrian Cojocar 02.10.2012

Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic din România, era ieri la ora 19:00 incertă în condiţiile în care existau puţine indicii că statul urma să semneze cu Dan Diaconescu contractul de vânzare până la finele zilei de 1 octombrie.

Termenul a fost impus de Ministerul Economiei pentru ca Diaconescu să vireze banii pentru preluarea Oltchim, însă proprietarul OTV a venit ieri la sediul Ministerului Economiei doar pentru a face spectacol în faţa camerelor de filmat, etalând mai mulţi saci cu bani în care nu a spus ce sumă este.

El trebuia să vireze ieri cei 45 de milioane de euro pe care s-a angajat să-i plătească în cadrul licitaţiei de vânzare a pachetului majoritar de stat al Oltchim care a avut loc în urmă cu circa o săptămână.

Cazul Oltchim seamănă din ce în ce mai mult cu privatizarea eşuată a unei alte companii importante, Cupru Min Abrud, care deţine cele mai mari rezerve de cupru din România, care a fost adjudecată la licitaţie pentru suma de 200,7 mil. euro.

Câştigătorul licitaţiei de la Cupru Min, Roman Copper, care are în spate firma canadiană Bayfront Capital Partners, nu a dorit să facă dovada existenţei unei părţi din banii pe care i-a licitat, respectiv 32,3 mil. euro, echivalentul investiţiilor de mediu, astfel că privatizarea a eşuat. Privatizarea este blocată în prezent în instanţă după ce Roman Copper a dat în luna mai statul în judecată, iar primul termen este pe data de 18 decembrie.