Companii

Sezonul vacanţelor la munte: Pe ce pârtii din străinătate vor schia românii iarna aceasta şi câţi bani lasă în staţiunile montane

Sezonul vacanţelor la munte: Pe ce pârtii din...

Autor: Mirabela Tiron

06.12.2013, 19:59 1283

„Avem deja înscrişi pe listă 300-350 de români care vor pleca la schi în sta­ţiunea Kaprun (Austria) în perioada 30 noiem­brie - 5 decembrie, când se organizează zilele de schi ale românilor- Romanian Ski Days“, a spus Paula Frăţean, agent de tu­rism la agenţia Sfara Tours din Cluj-Napo­ca. Ea a mai spus că numărul este similar cu cel de anul trecut.

Preţul pentru patru nopţi de cazare în­tr-un apartament cu chicinetă în Kaprun, cu ski pass inclus pentru trei zile, în­cepe de la 195 de euro de persoană, potrivit acesteia.

Staţiunea Kaprun, cu 3.000 de locui­tori, este amplasată la 80 de kilometri în sudul oraşului Salzburg, aproape de ghe­ţarul Kitszteinhorn.

În total, Sfara Tours trimite peste 1.000 de români la schi în străinătate.

„Majoritatea românilor aleg Austria pentru că este mai aproape de România faţă de Franţa şi pot ajunge mai uşor cu maşina personală“, a spus ea.

Austria conduce detaşat în topul pre­ferinţelor pasionaţilor de schi. Sezonul de vârf pentru schi este perioada sărbă­to­rilor de iarnă (Crăciun şi Revelion), pre­cum şi ianuarie şi februarie. 

Peste jumă­ta­te din numărul total al turiştilor români care vizitează anual Austria aleg aceasta ţa­ră pentru schi.  Unii merg să înveţe să schie­ze, austriecii având de exemplu doar în zona Tirol peste 200 de şcoli de schi şi 7.000 de instructori de schi.

În Austria cei mai mulţi români ajung cu maşina. Se poate ieşi din ţară pe la Arad (vama Nădlac) sau pe la Oradea (vama Borş). Se traversează Ungaria pe autostradă şi se intră în Austria pe la vama Nickelsdorf, de aici se poate merge spre Viena şi pe autostradă se ajunge direct în Salzburg. Se plăteşte vignietă atât în Ungaria, cât şi în Austria.
 

Buget mediu de 450 de euro de persoană

„Cele mai multe cereri pentru vacanţe la schi în străinătate sunt pentru Austria şi Bulgaria. Prin agenţia noastră se caută Innsbruck, iar în Bulgaria sunt cerute staţiunile Bansko şi Borovets. Cei mai mulţi români cumpără doar cazare, la hoteluri de trei - patru stele“, a spus Liliana Surucianu, director de marketing de la agenţia de turism Travel Biz. Bugetul mediu alocat de români pentru vacanţele la schi este de 450 euro de persoană pentru  un sejur cu şapte nopţi de cazare cu mic dejun inclus, potrivit Travel Biz. „Am vândut aproximativ 100 de pachete la schi având ca destinaţie Austria, mai puţin cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.“

Românii au petrecut 830.000 de nopţi în perioada noiembrie 2012  -aprilie 2013 în Austria, iar anul acesta se estimează acelaşi număr.

Cea mai căutată destinaţie de schi a fost Soelden, cu circa 20.000 de înnoptări în­registrate de ro­mâni, urmată de Kaprun cu 19.316 înnoptări şi de Neustift in Stubai cu 11.790 de înnoptări, potrivit Oficiului Naţional de Turism al Austriei.

Locul cinci în acest clasament îl ocupă Innsbruck cu circa 6.700 de înnoptări ale ro­mânilor. Austria atrage anual peste 20 de milioane de vizitatori străini, din care aproximativ 150.000 sunt români.

Investiţiile austriece în infra­struc­tura de schi se ridică la sute de milioane de euro, în Austria sunt peste 20.000 de kilometri de pârtie.

„Suntem mulţumiţi dacă vom avea în acest sezon de iarnă acelaşi număr de turişti români ca în sezonul anterior.  Austria are un buget de 50 de milioane de euro pentru promo­va­rea în străinătate prin cele 21 de oficii“, a spus Gabriele Lenger, şefa Ofi­ciului Naţional de Turism al Austriei la Bucureşti.

Ea a mai precizat că tarifele la cazare în Austria nu au crescut, ci doar cele la ski pass, cu 3%, şi că Austria oferă un mix de pârtii de schi, hoteluri cu centre spa şi zone cu centre de shop­ping pentru turişti.

Cu maşina, durata călătoriei dus din România în Austria se ridică la 10-15 ore. Distanţa depăşeşte 1.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că pentru un drum dus-întors bugetul alocat pentru benzină se ridică la 190 de euro. La acest tarif se adaugă şi costul cu vignieta şi costul pentru a circula pe autostradă în Austria.
 

Evenimente pentru schiorii români şi în Franţa

Şi în Franţa se organizează evenimen­te pentru români, de exemplu Snow Fest în Les 2 Alps, în perioada 29 martie -

5 apri­lie. „Deja avem 200 de români în­scrişi pentru schi în Franţa în această pe­rioa­dă. La ediţia anterioară au fost 600 de ro­mâni“, a spus Paula Frăţean, de la agenţia Sfara Tours. Pachetul ce include şapte nopţi de cazare şi ski pass valabil pentru şase zile costă de la 280 de euro de per­soană, potri­vit repre­zen­tan­tei Sfara Tours.

De câţiva ani fran­cezii şi austriecii îşi pro­movează pe piaţa locală vacanţele la schi. România însă nu organizează astfel de evenimente în străinătate pentru a atrage mai mulţi vizitatori străini
 

Lux la schi

În Franţa sunt aproape 400 de staţiuni montane, cele mai mari domenii schiabile fiind în munţii Alpi şi Pirinei.

Cu 150 de kilometri de pârtie, cât are aproape tot domeniul schiabil din Româ­nia, staţiunea franceză Courchevel, nu­mi­tă şi Saint Tropez al Alpilor, atrage în sezonul de iarnă cei mai bogaţi oameni din lume, care plătesc şi 35.000 de euro pe o noapte de cazare într-un hotel de cinci stele.

Luxul i-a atras aici pe omul de afaceri rus Roman Abramovici, prinţul William şi Kate Middleton, soţii Beckham, designerul italian Giorgio Armani şi alţii. Situată în sud-estul Franţei, la două ore şi jumătate de mers cu maşina din Lyon sau Torino, Courchevel (formată din patru localităţi: Courchevel 1.300 - le Praz, Courchevel 1.550, Courchevel 1.650 - Moriond şi Courchevel 1.850) face parte din cel mai mare domeniu schiabil din lume, Les Trois Vallées, alături de Meribel şi Val Thorens.

Pasionaţii sporturilor de iarnă găsesc aici 600 de kilometri de pârtie, conectate prin 172 de instalaţii pe cablu, potrivit date­lor de la agenţia de dezvoltare turistică fran­ceză ATOUT France.

Pe de altă parte, staţiunea Chamonix are cea mai înaltă linie de telecabină din Eu­ro­pa, în timp ce staţiunea Trois Vallées dis­pu­ne de cea mai întinsă zonă de schi din lume.
 

Domeniul schiabil din România, cât cel dintr-o staţiune austriacă

În România se poate schia în prezent pe 136 de kilometri de pârtie din 19 judeţe ale ţării, domeniul schiabil fiind la jumăta­tea celui dintr-o regiune austriacă (de exem­plu Bregenzerwald din vestul Austriei).

România are 154 de pârtii de schi omo­lo­gate, cele mai multe cu lungimi de până în­tr-un kilometru, potrivit datelor dintr-o ba­ză a Ministerului Turismului aferentă anu­lui trecut, publicată pe site-ul turism.gov.ro.

Printre cele mai noi investiţii în in­fra­struc­tura de schi sunt cele din Voineasa (ju­deţul Vâlcea) şi din Poiana Braşov. Noua sta­ţiune Transalpina Ski Resort din Voi­nea­sa, a cărei dezvoltare a început anul tre­cut şi care include 7 pârtii de circa 9 kilome­tri lungime, prevede o investiţie totală de 35 de milioane de euro. Până acum s-au investit 25 mil. euro.

În decembrie 2011 a fost inaugurat noul do­meniu schiabil din Poiana Braşov, o in­ves­tiţie de 28 de milioane de euro finanţată de Guvernul României prin Minis­terul Dez­voltării Regionale în parteneriat cu Pri­măria Braşov. În urma acestei investiţii, su­pra­faţa schiabilă a staţiunii Poiana Braşov a crescut cu 35 de hectare, până la 85 de hectare, iar lungimea pârtiilor de la 16,4 kilometri la 24 de kilometri.

Pârtia Drumul Roşu din Poiana Braşov rămâne şi anul acesta cea mai lun­gă pârtie din ţară, cu o lungime de 5.300 de metri (faţă de 4.752 de metri), după investiţia făcută în domeniul schiabil din sta­ţiunea care „închide“ Valea Prahovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO