Companii

Serban Toader, seful KPMG Romania: Inflatia se trateaza cu medicamente care nu sunt deloc dulci

Serban Toader, seful KPMG Romania: Inflatia se trateaza cu medicamente care nu sunt deloc dulci

Serban Toader

03.06.2008, 20:47 150

Serban Toader, senior partner la KPMG, divizia locala a uneia dintre cele mai mari firme de consultanta si audit la nivel mondial, spune ca infrastructura deficitara si pregatirea insuficienta a fortei de munca sunt principalele piedici in calea cresterii economice a Romaniei.
Acoperirea deficitului de cont curent si tinerea sub control a inflatiei au devenit principalele provocari la care Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei incearca sa gaseasca solutii. In ceea ce priveste infrastructura si forta de munca solutiile se lasa insa asteptate, este de parere seful KPMG.
"Se vorbeste mult despre riscul de inflatie si de cel al deficitului de cont curent. Riscurile macroeconomice sunt avute in vedere permanent de banca centrala si de Ministerul Finantelor. Cred ca inflatia ar trebui sa fie vazuta ca pericolul numarul unu pentru o economie, pentru ca ea se trateaza cu anumite medicamente care nu sunt deloc dulci", spune Toader.
Infrastructura deficitara reprezinta una din marile probleme ale Romaniei in momentul de fata, pentru ca ea nu mai poate sprijini cresterea economica a tarii.
"Pregatirea fortei de munca reprezinta o alta problema, fiind practic generata de deficientele sistemului educational. In momentul de fata exista o discrepanta intre modul in care sunt pregatiti tinerii in sistemul educational si cerintele mediului economic si de afaceri", continua Toader.
Prima solutie la cele doua probleme "fierbinti" ale Romaniei ar fi "depasirea nivelului de a se plange de lipsuri si actionarea imediata". Implicarea mult mai activa a privatului in educatia publica a tinerilor poate vindeca o parte din lipsurile sistemului educational.
"Deja incepem sa simtim efectele unui sistem educational nesincronizat, iar acest lucru este resimtit la nivelul tuturor sectoarelor economice", spune Toader.
Desi prezinta riscuri legate de infrastructura si forta de munca, economia romaneasca a atras si continua sa atraga investitorii straini. Venirea companiei Nokia la Jucu, a producatorilor de autoturisme Ford si Renault la Craiova, respectiv la Mioveni, confirma faptul ca Romania are o economie de piata functionala. "Motivele pentru care au venit aici nu sunt legate numai de fiscalitate, ci si de faptul ca avem o economie de piata functionala, un cadru institutional adecvat si pentru ca suntem membri in Uniunea Europeana", explica seful KPMG.
Un alt atu al Romaniei au fost progresele inregistrate de legislatia romaneasca in asigurarea dreptului de proprietate pentru investitorii straini care au cantarit greu in decizia acestora de a intra sau nu pe piata romaneasca.
"Investitorii straini nu s-ar fi orientat catre Romania daca dreptul de proprietate asupra activelor cumparate nu le-ar fi fost recunoscut", subliniaza Toader.
Venirea marilor grupuri de consultanta si audit, asemeni KPMG International, in Romania nu s-a bazat neaparat pe cat de prietenoasa este fiscalitatea locala sau cat de reglementat este dreptul la proprietate. De fapt, a avut loc "o urmare" a clientilor internationali in statele unde acestia au ales sa isi deschida birouri.
"Marile firme de consultanta au intrat in Romania pentru a-si urma clientii internationali. Astazi insa structura pietei s-a schimbat, prezenta clientilor romani in portofoliul nostru fiind tot mai ridicata, pentru ca acestia au devenit tot mai interesati de serviciile de audit", spune Toader.
Ponderea clientilor romani in portofoliul KPMG variaza intre 40% si 60%, insa obiectivul tinta este ca jumatate dintre numarul total de clienti sa fie romani.
Piata locala de audit incepe sa dea semne de maturizare si sa cunoasca beneficiile unui audit robust si profesionist. Un potential de dezvoltare foarte ridicat pentru auditori il reprezinta si sectorul companiilor listate la Bursa. Daca in Romania aproximativ 20% sunt auditate de una dintre marile companii de audit, aceasta pondere depaseste 90% in piete dezvoltate asemeni Statelor Unite ale Americii sau vestul Europei.
Alaturi de auditarea companiilor care se tranzactioneaza la Bursa de Valori, KPMG a identificat un potential pe segmentul serviciilor de consultanta pentru initierea de oferte publice initiale (IPO-uri).
Numarul mic de IPO-uri de pe piata locala nu a impiedicat insa compania de consultanta sa se implice in pregatirea companiilor pentru listare. Astfel, KPMG ofera asistenta in structurarea ofertei initiale de titluri, in stabilirea pretului emisiunii, in elaborarea prospectului si selectia firmei aferente de brokeraj.
Elaborarea si verificarea prospectului de emisiune, aspectele legate de marketing sunt printre cei mai dificili pasi spre listare pe care trebuie sa ii urmeze o companie, arata un studiu realizat de KPMG.
Pana in prezent, KPMG a asistat listarea A&D Pharma pe Bursa de Valori de la Londra si Transelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti, precum si listarile de obligatiuni BCR si Raiffeisen Bank.
Orientarea companiilor romanesti spre alte Burse decat cea locala atunci cand deruleaza oferte de titluri de ordinul sutelor milioane de euro, cum a fost cazul obligatiunilor emise de BCR la care a asistat KPMG, este explicata de Toader prin dimensiunea mica a pietei locale care nu poate absorbi volumele mari de lichiditati.

Seful KPMG despre criza financiara internationala

Serban Toader nu crede in mondializarea crizei financiare, atat timp cat exista zone pe glob neatinse inca de forta turbulentelor economice care au zguduit Statele Unite ale Americii de-a lungul ultimului an.
"Criza financiara a inceput in Statele Unite si mai apoi a contaminat marile banci europene expuse riscului de subprime. Desi impactul crizei s-a facut simtit si in afara granitelor SUA, nu cred ca putem vorbi despre o criza economica mondiala. Multe zone precum Europa Centrala si de Est, China, Rusia, India au continuat sa creasca din punct de vedere economic", explica el. Teama contaminarii cu virusul crizei financiare s-a manifestat si pe piata locala, in special in ringul bursier unde marile fonduri straine de investitii fac jocurile. Criza de lichiditate din tara de origine a fortat iesirea de pe Bursa locala a unui numar important de fonduri de investitii, plecare ce si-a facut simtite efectele in principal in deprecierea indicilor bursieri. Din fericire, dimensiunea relativ redusa a pietei locale de capital si implicit a rolului pe care il joaca in economia nationala a facut ca scaderea Bursei sa nu se reflecte si asupra altor sectoare economice.
"Piata de capital din Romania este inca mica, si contractiile resimtite de aceasta piata, cauzate in principal de situatia pietelor externe, au impact redus asupra intregii economii", spune Serban Toader.

Serban Toader, 36 de ani
A fost numit la conducerea KPMG Romania anul trecut, preluand astfel functia de senior partner de la Victor Kevehazi care a condus biroul KPMG in Romania timp de sapte ani. Serban Toader s-a alaturat echipei KPMG in 1996 si a devenit primul partener roman din cadrul diviziei locale a gigantului elvetian KPMG International opt ani mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO