Companii

Seful Pernod Ricard Romania pleaca in Croatia

06.04.2006, 00:00 131

Corneliu Vilsan, directorul general al Pernod Ricard Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata bauturilor alcoolice de import, va parasi functia pe care o ocupa in prezent pentru a prelua conducerea afacerilor Pernod Ricard in Croatia, potrivit unor surse din piata.

Functia de director general al filialei din Romania a Pernod Ricard va fi preluata potrivit acelorasi surse, de Tudor Furir, actualul country manager al Allied Domecq Romania, companie care a fost cumparata anul trecut de catre Pernod Ricard printr-o tranzactie la nivel international. Cei doi manageri nu au dorit sa comenteze informatia.

In urma achizitionarii in august 2005 a Allied Domecq, Pernod Ricard a devenit cel mai mare producator european de bauturi alcoolice si al doilea din lume.

In Romania cele doua companii functioneaza deocamdata independent, chiar daca in majoritatea statelor europene integrarea structurilor Allied Domecq a fost deja realizata.

Allied Domecq Romania detinea inaintea acestei preluari circa 55% din piata de bauturi spirtoase de import, in timp ce Pernod Ricard avea o cota de piata de circa 11%.

In 2005, Pernod Ricard a inregistrat o cifra de afaceri de 5,4 milioane de euro, in crestere cu 43% fata de 2004, pe baza rezultatelor pozitive inregistrate de marcile de lux (Chivas Regal, Royal Salute, single malt-ul The Glenlivet si cognacul Martell). In aceeasi perioada, afacerile Allied Domecq s-au apropiat de 20 mil. euro, potrivit ritmului de crestere anuntat de companie.

Chiar daca integrarea structurilor nu a fost anuntata inca oficial, tranzactia a generat deja alte mutari importante pe piata locala a bauturilor alcoolice din import. O parte dintre marcile distribuite pana anul trecut de catre Allied Domecq Romania au fost preluate din acest an de catre alte companii.

Brandurile Jack Daniel''s, Finlandia Vodka si Southern Comfort, din portofoliul americanilor de la Brown-Forman, au trecut in portofoliul BDG Import, importatorul berii Corona si al apelor minerale Evian.

Compania a inceput luna aceasta importul si distributia celor trei marci, distribuite pana anul trecut de catre filiala locala a Allied Domecq.

Un alt jucator important de pe piata locala, ale carui vanzari vor creste pe baza preluarii distributiei unor marci importate in trecut de catre Allied Domecq, este compania Cristalex. Portofoliul de produse al Cristalex s-a largit in acest an cu sase noi branduri: Tullamore Dew, Carolans, Teacher''s, Sousa, Glenn Grant si Old Smugler.

Pana la finalizarea preluarii in Romania, portofoliul Pernod Ricard cuprinde marcile de whisky Chivas Regal, Royal Salute 100 Pipers, Quenne Anne, Jameson, romul Havana Club, bitterul Ramazzotti Amaro, ginul Seagram''s si vodca Wyborowa. Allied Domecq vinde brandurile de whisky Ballantine''s, ginul Beefeater, cognacul Courvoisier.

Piata bauturilor alcoolice importate este estimata la circa 40 de milioane de euro. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO