Companii

Seful din Romania al Sandoz a preluat si conducerea diviziei din Bulgaria

Seful din Romania al Sandoz a preluat si conducerea diviziei din Bulgaria

Iztok Sever, seful pentru Romania al companiei elvetiene Sandoz, unul dintre cei mai mari producatori de medicamente generice din lume

14.04.2009, 17:37 225

Iztok Sever, seful pentru Romania al companiei elvetiene Sandoz, a fost numit la inceputul lunii februarie in functia de country group head pentru Romania si Bulgaria, pozitie din care il are ca subordonat pe seful Sandoz Bulgaria.

Potrivit reprezentantilor grupului Sandoz, aceasta miscare are la baza cresterea importantei Romaniei in cadrul grupului. Sandoz este unul dintre cei mai mari producatori de medicamente generice din lume, cu afaceri de 7,6 mld. dolari in 2008 si este parte a grupului Novartis.
Sever a preluat mandatul din Romania in februarie 2005, si ii urma la acea vreme lui Tomo Cuk. El a absolvit Facultatea de economie si afaceri la Universitatea Maribor din Slovenia. Inainte sa vina in Romania a fost manager general al companiei Unichem in Polonia, unde a fost responsabil cu finantarea firmei.
Sandoz opereaza doua unitati de productie pe piata locala la Targu-Mures, structura si portofoliul actual al gigantului elvetian din Romania rezultand pe parcursul mai multor ani in urma unor fuziuni si achizitii, care au vizat atat capacitatile din Romania, cat si grupul la nivel international. Astfel, in 2001 compania slovena Lek a achizitionat producatorul PharmaTech din Targu-Mures, pentru ca in 2003 Lek sa intre in portofoliul Sandoz. Procesul de rebranding care a urmat acestei miscari s-a intins pe o perioada mai lunga de timp. Potrivit ultimelor date disponibile, Sandoz a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut vanzari de 78,7 mil. dolari pe piata locala, in crestere cu 20% fata de perioada similara din 2007.
Incepand cu 2004, Sandoz a mutat definitiv productia pe piata locala pentru mai mult de 10 medicamente ale grupului, realizate anterior in state precum Germania, India sau Slovenia. Ultimele declaratii ale reprezentantilor grupului Sandoz facute pe marginea acestui subiect prevedeau ca mai exista proiecte in acest sens.
Novartis (impreuna cu Sandoz) se afla la sfarsitul anului trecut pe locul patru in topul jucatorilor de pe piata farmaceutica locala cu o cota de piata de 6,6% si afaceri de 474,9 mil. lei (129 mil. euro).
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO