Companii

Seful de la Dinamo a castigat 3 mil. euro din afacerea cu butelii

Seful de la Dinamo a castigat 3 mil. euro din afacerea cu butelii

Cristian Borcea se lupta cu Petrom si Shell Gas pe o piata de 200 mil. euro anual

04.07.2006, 19:38 77

Crimbo Gas 2000, companie specializata in comertul cu GPL (gaz petrolier lichefiat) detinuta de Cristian Borcea, unul dintre actionarii clubului de fotbal Dinamo Bucuresti, a raportat la finalul anului trecut un profit brut in valoare de 3,3 milioane de euro (11,9 mil. lei), de aproape 12 ori mai mare comparativ cu nivelul inregistrat in 2004.
Afacerea Crimbo Gas 2000 este controlata de catre directorul executiv si unul dintre patronii clubului Dinamo Bucuresti - Cristian Borcea (30%) si sotia acestuia, Mihaela Borcea (70%). Familia Borcea mai controleaza o alta afacere, tot pe piata de GPL - Crimbo Gas International.
Cifra de afaceri a Crimbo Gas 2000 a atins o valoare de 21,7 mil. euro (78,2 mil. lei), in crestere cu 10% in perioada de timp mentionata, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca niciun comentariu referitor la rezultatele financiare pana la inchiderea editiei. Anul trecut Crimbo Gas 2000 avea un numar mediu de 185 de angajati, fata de cei 220 de salariati inregistrati in 2004.
Potrivit ultimelor date disponibile, piata de profil autohtona este estimata la aproximativ 200 de milioane de euro anual, pozitiile dominante fiind ocupate de catre Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, si de catre Shell Gas Romania.
Alaturi de acesti doi jucatori, Butan Gas si Crimbo Gas deruleaza business-uri importante pe segmentul de profil.
Potrivit ultimelor estimari disponibile, Petrom si Shell Gas Romania detin cote apropiate de piata, in jurul a 29 - 30%. Butan Gas, cu o cifra de afaceri de 43,5 mil. euro in 2005, detine o cota de piata de aproximativ 21%, conform propriilor estimari.
Anul trecut toti jucatorii au inregistrat cresteri semnificative ale principalilor indicatori financiari.
Astfel, compania Shell Gas Romania, detinuta in proportie de 55% de catre gigantul petrolier anglo-olandez Shell, a obtinut anul trecut un profit net de 4,3 milioane de euro, in crestere cu 80% fata de rezultatul inregistrat in 2004. De asemenea, cifra de afaceri a firmei s-a majorat cu 25%, pana la 63,7 milioane de euro.
Butan Gas, filiala locala a grupului international, condus de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, a raportat anul trecut un profit de 1,11 milioane de euro (4,03 milioane de lei), dupa ce in 2004 compania avea pierderi de 0,7 milioane de euro (2,43 mil. lei).
Comparativ cu nivelul de 150 de milioane de euro inregistrat de catre de piata de profil in urma cu trei, in prezent afacerile cu GPL au crescut semnificativ.
Piata de GPL cuprinde trei segmente - aragaz (butelii), micul vrac si autogaz (GPL auto).
Piata de GPL este integral liberalizata de ani de zile, spre deosebire de cea a gazelor naturale, care este prevazuta sa atinga acest prag in 2007 pentru a respecta prevederile europene in vigoare. "Mascarea" pretului adevarat al gazului natural a avut impact asupra jucatorilor de pe piata de GPL. Insa, in ultimii ani, pretul gazului natural este pe un puternic trend de crestere in vederea alinierii la nivelul celor practicate in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO