Companii

Secuiana limiteaza extinderea la sase magazine Adam's

21.01.2009, 18:09 101

Producatorul de confectii pentru barbati Secuiana din Covasna, si-a diminuat productia cu 30% dupa ce o companie olandeza, cel mai mare client al sau, a hotarat sa micsoreze comenzile cu peste 86%, diferenta urmand sa fie produsa in Republica Dominicana.

"Pana acum comenzile erau de 16.000-18.000 de pantaloni pe luna, ceea ce insemna 20% din totalul pentru export, iar acum nu mai producem pentru ei decat 2.000-2.500 de articole. Si ceilalti clienti au renuntat la o parte din comenzi, astfel ca am hotarat ca din sezonul nou sa reducem productia cu 30%", a declarat Laszlo Dobra, directorul general al Secuiana si unul dintre fondatorii companiei.
Scaderea volumului a fost urmata de o serie de disponibilizari, 160 de persoane. In 2007, compania a raportat la Ministerul Finantelor un numar de 811 angajati. Din 1999, de cand avea 2.495 de angajati, compania a facut ajustari, disponibilizand intre 300 si 20 de angajati in fiecare an.
Nici partea de retail, pe care Laszlo Dobra miza cel mai mult anul trecut, nu a general veniturile estimate, ba mai mult, a mers in scadere in ultimele luni.
Secuiana detine 26 de magazine deschise sub brandul Adam's, la care se adauga alte cinci unitati lansate in sistem de franciza. Pentru 2009, planurile de extindere cuprind doar magazinele pentru care au fost semnate contracte inca din 2008. "Anul acesta este un an foarte dificil pentru toata lumea. Pe retail avem sase contracte incheiate, ceea ce inseamna ca vom avea doar aceste deschideri de magazine. Pentru alte contracte vom fi mai precauti", este de parere Laszlo Dobra. Planul initial al companiei era de a deschide inca zece magazine pe langa cele 26 operate in prezent.
Investitia in amenajarea unui magazin, care include atat mobilierul, cat si partea de iluminat, ajunge la 15-20.000 de euro, iar stocul de marfa se ridica pana la 150.000 de euro.
Pentru 2008 estimarile in ceea ce priveste rulajul companiei ajungeau la un nivel de 8,5 milioane de euro, cu 12% mai mare comparativ cu anul anterior, principalul factor fiind dezvoltarea segmentului de retail.
Secuiana are 1.653 de actionari, persoane fizice, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Principalii producatori de textile pe piata locala sunt Rosko Textil din Arad, Rifil Savinesti, Alison Hayes sau Iasitex. In ceea ce priveste retailul, brandul Adam's intra in concurenta cu Bigotti, Cavaliere sau Tata & Fiul.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO