Companii

Sectorul farmaceutic - ce nu te omoara te face mai puternic

13.08.2001, 00:00 28



In timp ce vestile rele din domeniul industriei farmaceutice au devenit deja obisnuinta, companiile si analistii afirma in continuare ca perspectivele sunt pozitive si sectorul este in plina dezvoltare.

La sfarsitul saptamanii trecute, Agentia Europeana de Evaluare Medicala a anuntat ca va verifica toate medicamentele care contribuie la reducerea colesterolului.

Aceste medicamente anti-colesterol, denumite statine, sunt printre cele mai vandute produse din intreaga industrie farmaceutica.

Baycol, produsul anti-colesterol retras recent de concernul Bayer, dupa ce a fost asociat cu moartea a peste 30 de oameni in intreaga lume, a ajuns sa fie cel mai bine vandut produs al companiei.

Zocor, alt produs anti-colesterol al companiei Merck, a inregistrat anul trecut vanzari de 5,3 miliarde dolari, in timp ce produsul Lipitor, al companiei Pfizer a inregistrat vanzari de 5 miliarde dolari, aproape 17% din vanzarile companiei.

Grupurile Merck si Pfizer au anuntat ca se vor conforma deciziei Agentiei Europene de Evaluare Medicala si oricaror alte cereri venite din partea acesteia pentru a atesta siguranta medicamentelor.

Retragerea Baycol nu va aduce insa, potrivit lui Tim Anderson, analist la Prudential Securities, prejudicii si celorlalate produse similare, care vor lupta intre ele pentru a acoperi vanzarile Baycol, estimate la un miliarde de dolari.

"Pe baza controveselor pe care le-am avut, a studiilor pe care le-am facut si a faptului ca se pare ca celelalte medicamente concurente ale Baycol au recomandarea institutiilor oficiale, am ajuns la concluzia ca problemele Baycol sunt din acest punct de vedere unice" a precizat Anderson.

Singurul medicament care ar putea fi totusi amenintat ar fi, potrivit lui Anderson, Crestor, produs de AstroZeneca si estimat sa apara pe piata in 2002, si care s-ar putea lovi de reticenta medicilor.



Cat de bine este de fapt?

O alta companie aflata in dificultate este Schering-Plough, aflata in disputa cu organismele regulatorii americane pentru corectarea deficientelor de productie.

Comapnia este in prezent anchetata pentru retragerea inhalantilor produsi, responsabili pentru moartea a 17 persoane in urma unor atacuri astmatice. Compania exclude insa orice legatura intre decese si produsele sale.

Cu toate acestea, atat analistii, cat si companiile din domeniu sunt de parere ca sectorul farmaceutic este in plina dezvoltare.

Steve O'Neil, analist la Hillard-Lyons este de parere ca celelate produse anti-colesterol nu vor fi afectaet de retragerea Baycol, iar problemele Schering-Plough sunt doar niste incidente izolate.

Un purtator de cuvant al Merck a precizat ca desi exista unele presiuni din punct de vedere al preturilor, compania este de parere ca mediul de afaceri in acest sector este unul favorabil. Schering-Plough nu a comentat in nici un fel evolutia sectorului farmaceutic.



Baycol sau istoria unui esec anuntat

Grupul farmaceutic Bayer a prezentat un plan de reducere cu 1,5 miliarde de euro (1,33 miliarde de dolari) a cheltuielilor anuale, ca urmare a retragerii de pe piata, de catre autoritatile europene, a medicamentului Lipobay, destinat tratamentelor de diminuare a nivelului de colesterol din sange.

Medicamentul, cunoscut si sub denumirea de Baycol, este banuit a fi provocat moartea a 31 de persoane. In acest an, Lipobay ar fi urmat sa aduca companiei germane incasari de un miliard de euro (892 milioane de dolari), fiind cel mai profitabil medicament produs de Bayer.

Programul de restructurare adoptat de Bayer include reducerea cu 1.800 de angajati a fortei totale de munca, urmand ca 15 fabrici apartinand diviziei de polimeri sa fie inchise.

Pentru divizia de produse medicamentoase, compania a prevazut diminuarea cu 600 de milioane de euro a cheltuielilor anuale. Aproximativ 25% din veniturile totale ale Bayer provin din activitatile acestei divizii, restul provenind din operatiunile din sectorul chimic si cel al polimerilor.

De asemenea, grupul german ar putea vinde Ciprobay, divizia de antibiotice, evaluata la 1,5 miliarde de euro.

Analistii apreciaza ca aceasta operatiune ar trebui efectuata cat mai curand, pentru ca licentele de productie ale Ciprobay vor expira in anul 2003, ceea ce va reduce semnificativ valoarea pe piata de diviziei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO