Companii

Secretul siluetei sta in portiile de mancare mai mici

28.08.2003, 00:00 40



Cercetatorii se intreaba de mult timp care este secretul „siluetei frantuzesti", in conditiile in care francezii consuma mult mai multa grasime decat americanii, desi numai sapte% din populatia Frantei sufera de obezitate, de trei ori mai putin fata de americani.



De curand, cercetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului cred ca au descoperit acest mister, relateaza BBC.



Raspunsul pare a fi foarte simplu, portiile mult mai mici de branzeturi, cornuri si alte tipuri de grasimi.



Desi francezii mananca mai gras, ei consuma mai putine calorii decat americanii.



Specialistii de la Universitatea din Pennsylvania si de la CNRS, din Paris, au comparat portiile oferite in restaurante, ba chiar si cele descrise de cartile de bucate din ambele tari.



Ei au masurat portiile de mancare servite in 11 restaurante comparabile din Paris si Philadelphia. Printre acestea se numara atat restaurante de tip fast-food, pizzerii si gelaterii.



In timp ce francezii mananca mai multe grasimi decat americanii, se pare ca ei consuma ceva mai putine calorii, iar in timp, aceste diferente determina cresteri diferite in greutate.



Un fel de mancare intr-un restaurant parizian cantareste in medie 277 de grame, dar in Philadelphia, acelasi tip de mancare este servit in portii de 346 de grame, cu 25% mai mult.



Diferentele au devenit si mai vizibile dupa ce cercetatorii au comparat un numar de retele internationale de restaurante din Paris si Philadelphia. Astfel, ei au constatat ca portiile, in Statele Unite, sunt considerabil mai mari.



In restaurantele chinezesti, americanii primesc cu pana la 72% mai mult decat ar fi primit in cazul in care comandau acelasi fel de mancare in Franta.



Specialistii citati au comparat, de asemenea, batoanele de ciocolata, paharele de bauturi racoritoare si hot dog-ul servite pe ambele maluri ale Atlanticului.



Din nou, in Statele Unite portiile s-au dovedit mai mari. Un baton de ciocolata in Philadelphia este cu 41% mai mare fata de acelasi produs in Paris. O bautura racoritoare este cu 50% mai mare, iar hot dog-ul cu 63%.



Chiar si iaurturile s-au dovedit considerabil mai mari, cu 82 de procente.



„Multe studii arata ca, daca mancarea este buna, oamenii au tendinta sa consume tot ce au in fata, asa incat daca li se ofera portii mai mari consuma in general mai mult", a subliniat unul dintre cercetatorii care a participat la realizarea acestui test.



„Numeroase discutii despre <epidemia de obezitate> in Statele Unite graviteaza in jurul vointei personale a individului, dar studiul nostru arata ca si mediu joaca un rol important si ca oamenii pot fi multumiti chiar daca li se serveste mai putin decat ar manca in mod normal", a adaugat specialistul citat.



Studiul a fost publicat in revista Psychological Science.



Se estimeaza ca 1,7 miliarde de oameni din intreaga lume sunt obezi, ceea ce inseamna ca 1,7 miliarde de oameni prezinta riscuri crescute de dezvoltare a unor boli grave, de la diabet la boli de inima.



In plus, in ultimii 20 de ani, numarul copiilor obezi s-a dublat, in Statele Unite, potrivit American Academy of Pediatrics, care raporteaza ca 15,3% dintre copiii intre 6 si 11 ani, precum si 15,5 procente dintre cei cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani sunt considerati obezi.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO