Companii

Secretele din spatele celor mai mari tranzacţii din ultimul an

Secretele din spatele celor mai mari tranzacţii din ultimul an

Autor: Mirabela Tiron

05.04.2012, 00:07 2001

Peste 100 de bancheri, avocaţi, consultanţi, oameni de afaceri români au participat ieri la evenimentul ZF Dinner, organizat de Ziarul Financiar împreună cu casa de avocatură Popovici, Niţu şi Asociaţii, cu ocazia lansării celei de-a şasea ediţii a anuarului Top Tranzacţii, iar concluzia dezbaterilor este că anul acesta vin investitorii strategici, iar numărul tranzacţiilor ce se vor semna va fi în creştere. În următorii 5-7 ani va fi marcat de tranzacţii domeniul agricol, preţul terenurilor fiind încă la un nivel mic, dar şi cel al energiei, unde există proiecte vandabile.

Mai mult, statul are în plan să vândă prin listare la Bursă mai multe pachete de acţiuni la companiile din energie pe care le controlează, ceea ce va aduce mai multă lichiditate. O valoare estimată de circa 1,5 miliarde de euro au avut cele mai mari 97 de tranzacţii realizate în ultimul an, potrivit anuarului Top Tranzacţii.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a consemnat în ultimul an o uşoară creştere. Cu toate acestea, tranzacţiile de peste 100 mil. euro pot fi numărate în continuare pe degetele de la o mână, ţinând cont că investitorii au plătit aceste sume doar pentru companiile Azomureş şi Omniasig sau pentru pachete de acţiuni din BCR şi Fondul Proprietatea. Anuarul publicat de Ziarul Financiar în 2011 a avut doar trei tranzacţii de peste 100 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO