Companii

Seceta bagă Hidroelectrica în forţă majoră pentru al doilea an consecutiv

Seceta bagă Hidroelectrica în forţă majoră pentru al doilea an consecutiv

Foto Thomas Dan

Autor: Roxana Petrescu

13.07.2012, 00:05 650

Hidroelectrica are în vedere activarea clauzei de forţă majoră de la 1 august, acesta fiind al doilea an consecutiv în care compania încearcă să se protejeze prin acestă modalitate de pierderi semnificative.

Cauza este similară acum ca şi în 2011 şi anume seceta gravă instalată în ultima perioadă. Prin activarea clauzei de forţă majoră Hidroelectrica este scutită de la îndeplinirea obligaţiilor contractuale, urmând să livreze pe contractele directe pe care le are în derulare cantităţi de energie în funcţie de producţia înregistrată. Situaţia se suprapune peste faptul că începând cu data de 20 iunie, cel mai valoros activ al statului român este în insolvenţă. O producţie mai mică înseamnă încasări mai mici, dar costuri similare ceea ce ar putea afecta substanţial planurile de reorganizare ale companiei.

"Hidroelectrica are în vedere declararea intrării în situaţie de forţă majoră, aplicabilă de la 1 august 2012, în toate contractele de livrare a energiei electrice aflate în derulare, ca urmare a debitelor scăzute din ultima perioadă şi a prognozelor hidrologice nefavorabile pentru semestrul II al anului 2012", au informat reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica. Potrivit acestora, pro­ducţia de energie a companiei ar putea ajunge anul acesta la 13 TWh, faţă de cei 14,6 TWh produşi anul trecut sau faţă de pro­ducţia de 19,6 TWh înregistrată în 2010, un an de excepţie pentru producţia de energie hidro.

"Obţinerea avizelor de forţă majoră se impune deoarece estimările realizate arată faptul că Hidroelectrica va putea livra în perioada următoare circa 50% din cantităţile contractate", mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei.

Declanşarea procedurilor pentru activarea clauzei de forţă majoră are loc concomitent cu negocierile pe care compania le poartă cu toţi posesorii de contracte directe.

La finalul săptămânii trecute reprezentanţii companiei au avut o întâlnire cu EFT, urmată marţi de o întâlnire cu Alro, combinatul fiind reprezentat chiar de proprietarul său, magnatul rus Vitali Matşitski. Miercuri au avut loc întâlniri cu Electromagnetica pentru ca ieri să aibă loc întrevederi cu reprezentanţii Elsid, Electrocarbon şi Alpiq. Azi negociatorii Hidroelectrica vor avea discuţii cu Energy Holding. Potrivit informaţiilor disponibile, săptămâna viitoare ar trebui să fie anunţate rezultatele negocierilor pe 7-8 contracte directe.

"EURO-Insol SPRL în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica a solicitat ANRE recunoaşterea preţului de cost/MWh pentru cantitatea de energie livrată pe piaţa reglementată (pentru populaţie şi micii consumatori - n. red.) şi derulează negocieri susţinute cu beneficiarii de contracte bilaterale, în vederea aducerii preţurilor acestor contracte la valoarea preţului înregistrată pe piaţa concurenţială de energie", mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 714 milioane de euro şi un profit net infim de 1,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO