Companii

Search Corporation: un proiectant castiga in medie 700 de euro

Search Corporation: un proiectant castiga in medie 700 de euro
31.01.2008, 19:00 110

Angajatii companiei de proiectare si consultanta in infrastructura Search Corporation au un salariu mediu de 700 de euro pe luna, cu 40% mai mare decat cel de la inceputul lui 2007, motivul principal fiind competitia acerba de pe piata de profil.
"Anul trecut am crescut salariul mediu cu circa 40%, ajungand la un nivel de 700 de euro pe luna. Diferenta este in continuare foarte mare fata de cele practicate peste granita. In statele vestice sau chiar si in Polonia, vorbim despre salarii cu 70% pana la 100% mai mari", a declarat pentru ZF Michael Stanciu, presedinte si actionar unic al Search Corporation, unul dintre cei mai mari jucatori locali de pe piata de proiectare in infrastructura.
Compania de proiectare a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 16 mil. euro, aproape dubla fata de cea de 8,8 mil. euro atinsa in 2006, pentru anul in curs Stanciu estimand un ritm de crestere mai putin spectaculos. Piata locala de proiectare a fost sufocata de avalansa de proiecte de infrastructura lansate in special de catre administratia centrala, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau Ministerul Mediului.
"Intr-adevar, s-au anuntat multe proiecte. S-a ajuns la o presiune foarte mare asupra acestui lucru. Imaginati-va ca la aceeasi retea de drumuri avem astazi de-a face cu un trafic care a crescut exponential fata de anii '90. In acelasi timp sa nu uitam ca media este de circa 250 de masini la mia de locuitori, iar tinta spre care ne indreptam, a statelor din Vest, este de 700-800 de vehicule la mia de locuitori", a explicat Stanciu.
In urmatorii ani Ministerul Transporturilor a anuntat ca va scoate la concesionare autostrazi care cumuleaza peste 1.400 de kilometri, cu o valoare initiala estimata de circa 4,7 miliarde de euro, mai mult decat bugetul total anual al ministerului.
Chiar daca in momentul de fata, dupa cum spune presedintele Search Corporation, nu avem pe piata locala o companie suficient de experimentata pentru a dezvolta, in concesiune, proiecte atat de mari, firmele straine care vor castiga licitatii sunt nevoite sa subcontracteze, implicand astfel si forta de munca si know-how-ul local.
Pentru a asigura dezvoltarea pe termen lung a companiei Search Corporation a investit masiv in forta de munca, la cresterea salariala de 40% adaugandu-se si angajarea unui numar de 150 de persoane, ceea ce a dus la un total de 500 de angajati.
Dupa ponderea in cifra de afaceri aferenta anului trecut activitatea Search s-a axat in special pe proiectele de infrastructura rutiera, care reprezinta circa 80% din afacerile companiei in 2007, urmate de cele aeroportuare, cu 10%, diferenta de zece procente fiind impartita in mod egal intre proiecte de arhitectura sau inginerie civila si studii de teren.
Cele mai valoroase proiecte din portofoliul companiei au fost anul trecut elaborarea studiilor de fezabilitate pentru drumul expres Craiova-Pitesti, in valoare de peste 40 mil. lei, fara TVA, a drumului expres Sebes-Turda, proiect estimat la aproape 30 mil. lei si studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru modernizarea aeroportului Iasi, proiect evaluat la sase milioane de lei.

Cititi un interviu cu Michael Stanciu despre piata locala de proiectare in revista Business Construct care va aparea astazi pe piata

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO