Companii

Se modifică iar coplata, dar nici acum nu este clar cât şi de când se va plăti

Se modifică iar coplata, dar nici acum nu este clar cât şi de când se va plăti

Autor: Ioana David

19.04.2012, 13:00 462

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care vrea să modifice legislaţia din domeniul coplăţii, legislaţie care însă nu se aplică din cauza neclarităţilor. Până acum se ştie doar că această coplată reprezintă o sumă de bani pe care pacienţii o vor plăti atunci când vor accesa serviciile medicilor de familie şi spitalelor (dar nu şi pentru urgenţe).

Potrivit noului document de pe site-ul Ministerului, sumele vor fi stabilite prin contractul cadru (contractul care stabileşte condiţiiile acordării serviciilor medicale şi care este încheiat de medici, spitale şi autorităţi) iar suma maximă plătită va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern.

"Conform proiectului, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea vor fi stabilite prin contractul - cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotărâre a Guvernului", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

La finalul lunii noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 220 care prevede că unele servicii să fie taxate cu un procent din preţul decontat de stat (coplata). Astfel, pacienţii ar fi trebuit să plăteasă până la 80% din costul unui tratament sau al unei consultaţii în funcţie de vârstă şi de afecţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO