Companii

Scumpirea benzinei a majorat veniturile Petromidia

13.01.2005, 00:00 20

Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, estimeaza o crestere cu 27,4% a cifrei de afaceri in 2004 fata de anul anterior, pana la valoarea de 1,44 miliarde dolari (1,16 miliarde euro). In aceeasi perioada de referinta, profitul operational a crescut de aproape cinci ori, de la 16 mil. $ la 76,1 mil. $, pe fondul investitiilor derulate la Petromidia si a scumpirii petrolului si a produselor derivate.
Valorile sunt estimari conform standardelor internationale de contabilitate (IAS), neconsolidate si neauditate, au precizat reprezentantii companiei, care au adaugat ca rezultatele finale vor fi anuntate pana la finele lunii ianuarie.
Cifra de afaceri estimata pentru anul trecut indica o usoara depasire cu circa 7% a valorii bugetate, de 1,347 miliarde dolari.
Valoarea pierderilor nete in 2004 la Petromidia era estimata in toamna de catre Philip Stephenson, vicepresedintele grupului Rompetrol si unul dintre actionarii acestuia, la circa 18 - 19 mil. $, conform acelorasi standarde IAS.
Evolutia companiei se datoreaza "investitiilor facute dupa privatizare", a comentat Sorin Potanc, directorul general al companiei Rompetrol Rafinare.
Rafinaria Petromidia a procesat anul trecut 3,3 milioane tone de titei. Productia rafinariei este distribuita in reteaua de carburanti a retelei Rompetrol, dar si catre alti operatori de retail de pe piata interna.
Potrivit propriilor estimari, Rompetrol acopera ca furnizor 28% din piata de carburanti a Romaniei.
Petromidia realizeaza in medie circa 80% din businessul grupului petrolier privat Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, care este si principalul actionar al acestuia.
Conducerea grupului Rompetrol, al doilea jucator ca marime de pe piata de profil, a anuntat in toamna ca Petromidia are ca strategie sa intre pe piata benzinariilor, prin achizitia retelei din grup - Rompetrol Downstream, dar si a unei retele externe. Captarea intregii afaceri de producere si distributie de carburanti (asa - numitul downstream) ar permite companiei Rompetrol Rafinare sa-si mareasca marjele de profit, pe de o parte, iar pe de alta parte, aceasta miscare ar simplifica destul de mult structura grupului Rompetrol, apreciata de multi analisti si investitori, ca fiind una stufoasa.
Rompetrol Rafinare a achizitionat la finele lui 2004 Rompetrol Downstream pentru 112, 6 mil. $, valoarea stabilita in urma unui raport de evaluare de catre firma de audit Ernst & Young.
Strategia companiei in perioada urmatoare este de a desface in retelele de distributie a carburantilor Rompetrol din Romania si din regiune cat mai mult din productia Petromidia.
Rompetrol Rafinare este listata de anul trecut la Bursa de Valori Bucuresti, unde capitalizarea bursiera a companiei ajunge la 468,9 mil. euro (614 mil. $) la un pret de 1.040 lei pe actiune.
Potrivit unei ordonante de urgenta din 2003, Rompetrol Rafinare - Complex Petromidia a lansat o emisiune de obligatiuni cu scadenta la sapte ani in valoare de 603 mil. $ pentru a stinge datoria istorica fata de bugetul de stat, la care s-au adaugat dobanzi si penalitati. In fiecare an, societatea achita o suma in valoare de circa 30 mil. $ cu titlu de dobanda la emisiunea de obligatiuni.
Grupul Rompetrol are ca actionar majoritar The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, si cuprinde companiile Rompetrol SA, Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals SRL, Rompetrol Downstream SA, Romoil SA, Rompetrol Logistics SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova sau Rompetrol Bulgaria.
Grupul austriac OMV, proaspatul proprietar al Petrom si una dintre liderii regionali petrolieri, urmeaza sa-si vanda participatia de 25,1% din actiunile grupului Rompetrol, pe care o detine din toamna lui 2002. Potrivit oficialilor austrieci, Patriciu va putea rascumpara actiunile in termen de 18 luni la un pret cotat sub 50 mil. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO