Companii

Scaderea vanzarilor Dacia a determinat reducerea pietei autoutilitarelor in primul semestru

18.07.2006, 19:52 18

Vanzarile de autovehicule utilitare usoare s-au redus cu aproape 11% in primul semestru al acestui an fata de intervalul similar al anului 2005, ajungand la 14.749 de unitati, evolutia fiind determinata, in principal, de reducerea cu 39% a cererii pentru autoutilitarele Dacia, pana la 6.602 unitati.
Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), pe segmentul vehiculelor comerciale de import a fost raportata, in primele sase luni, o crestere de 38,8% a vanzarilor, pana la 8.533 de unitati.
Reprezentantii Automobile Dacia sustin ca evolutia marcii pe acest segment este normala, avand in vedere ca la inceputul anului viitor va fi lansat un nou model pick-up. In consecinta nu puteau fi avute in vedere performante de vanzari deosebite.
Pe segmentul vehiculelor de import conduce in continuare Ford Transit, cu 1.202 unitati, in crestere cu 40,7%, urmat de Peugeot Boxer, care a urcat doua pozitii, dupa un avans al vanzarilor de peste 80%, la 872 de unitati.
Radu Cristian, directorul de marketing al Trust Motors, importatorul general Peugeot, este de parere ca avansul vanzarilor pentru Boxer se datoreaza reducerii promotionale a pretului cu 1.500 de euro, care nu a fost aplicata in intervalul similar al anului trecut.
Reprezentantul Peugeot estimeaza vanzarea a 1.300 - 1.400 de unitati Boxer in acest an, in conditiile schimbarii de generatii in circa doua saptamani. Noul model va fi echipat cu ABS in versiunea standard, insa va fi mai scump cu circa 1.000 de euro.
Locul al treilea este detinut, in primul semestru 2006, ca si in intervalul similar al anului trecut, de Fiat Doblo Cargo, cu 709 unitati comercializate (+34,3%), in vreme ce pe pozitia a patra se situeaza Iveco Daily, in urcare cu doua locuri, determinata de o dublare a cererii, pana la 668 de unitati.
Potrivit lui Ionut Radu, directorul Iveco Romania, importatorul general al marcii Iveco, cresterea de pe segmentul usor poate fi explicata prin lansarea multor modele noi in ultimul an. El a aratat ca innoirea gamei la importatori cu vanzari mari, precum Ford sau Fiat, a contribuit la extinderea semnificativa a acestui segment.
Fiat Ducato detine in continuare locul cinci cu vanzari de 616 unitati, in urcare cu 56,7%.
Oficialii Autoitalia sustin ca vanzarile pentru cele doua modele au fost impulsionate de ofertele promotionale cuprinse intre 1.300 si 1.700 de euro pentru versiunile Ducato, respectiv de 800 de euro pentru Doblo Cargo.
Vanzarile de autovehicule comerciale au ajuns in primul semestru la 19.714 unitati, in scadere cu 7,9% fata de perioada similara a anului trecut. Cea mai semnificativa scadere a vanzarilor a fost raportata pe segmentul camioanelor medii (3,6 - 6 tone), respectiv de 19,3%, pana la 717 unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO