Companii

Sarbii au anulat acordul de privatizare a RTB Bor

26.04.2007, 19:16 27

Agentia de privatizare din Serbia a anulat ieri acordul de vanzare a complexului RTB Bor, cu activitati de extractie si prelucrare a minereului de cupru, catre Cuprom, intrucat firma romaneasca nu a prezentat la timp garantii privind plata pretului de achizitie, transmite Reuters.
Cuprom a solicitat marti, in ultima zi in care putea demonstra ca dispune de fondurile necesare finalizarii tranzactiei de 400 mil. dolari, extinderea, cu trei luni, a perioadei de prezentare a garantiilor, in care sa solutioneze si o serie de probleme, precum opozitia manifestata de sindicate si de autoritatile locale fata de privatizarea Rudarsko Topionicarski Basen (RTB) Bor. Autoritatile nu au raspuns solicitarii, iar termenul pentru prezentarea garantiilor a expirat.
"Agentia de privatizare a anulat contractul incheiat cu Cuprom pentru vanzarea grupului RTB Bor, pentru esecul de a prezenta garantii de plata", se arata intr-un comunicat al agentiei. Cuprom s-a angajat, de asemenea, sa investeasca aproape 200 mil. dolari in complexul minier si sa mentina numarul actual de angajati, de peste 4.500.
Ministrul sarb al economiei, Predrag Bubalo, a afirmat marti ca guvernul va studia optiunile existente, in cazul anularii acordului. "Va exista cu siguranta incercarea de a vinde din nou compania, cu aceeasi sau cu o alta strategie", a aratat oficialul. Intrebat daca va exista o alta licitatie, acesta a admis o astfel de probabilitate.
Cuprom a estimat ca RTB Bor, care se confrunta cu pierderi, va trece pe profit in urmatorii trei-patru ani. RTB Bor are datorii de 500 mil. dolari, care au ramas in sarcina companiei, respectiv a statului sarb. Cuprom este unul dintre cei mai importanti producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO