Punctele gastronomice locale ar putea contribui la dezvoltarea zonelor rurale ale României, cât şi la creşterea nivelului de trai prin crearea unui lanţ scurt de aprovizionare. Astfel de puncte gastronomice pot încuraja producţia locală, iar mici producători locali să apară ca urmare a înfiinţării punctelor gastronomice care pot contribui atât gastronomic, cât şi turistic la dezvoltarea zonelor rurale.
„Cineva care are cinci vaci şi în mod normal dă laptele unui procesator, nu îl mai dă la un preţ mic, având un punct gastronomic, îl trimite direct acolo, acest lucru dă valoare adăugată mai mare produsului. Acest lucru se poate întâmpla la orice produs care e în plus într-o gospodărie. În loc să dai laptele cu 1-2 lei unui procesator, poate primi 7-8 lei de la un punct gastronomic, atunci un producător îşi va dori să aibă mai multe vaci, aşa va fi încurajat“, spune Dorian Lungu, proprietarul Gastro Local, o platformă pornită din Vama Buzăului dedicată punctelor gastronomice locale.