Companii

Sandoz discuta relocarea unui centru de testare a medicamentelor din Germania pe piata locala

Sandoz discuta relocarea unui centru de testare a medicamentelor din Germania pe piata locala

Iztok Sever, country head al Sandoz Romania: Cota noastra de piata pe segmentul genericelor era de 7,2% in 2006, in timp ce la nivelul anului trecut a crescut la 8,3%. Targetul nostru pentru 2008 este sa ajungem la o cota de piata de 9%. In 2007 am lansat 14 noi molecule, iar in acest an vom lansa alte 24 de molecule.

04.04.2008, 14:24 161

"Planurile noastre prevad investitii de un milion de dolari anul acesta. Exista insa o probabilitatea foarte mare sa primim aprobare din partea Uniunii Europene pentru un centru de retestare, ceea ce va implica investitii pe masura", a spus Iztok Sever, country head al Sandoz Romania, care nu a dorit sa precizeze investitiile necesare unui astfel de proiect.
Retestarea este necesara pentru a se verifica respectarea normelor calitative si cantitative existente in Uniunea Europeana. Potrivit lui Sever, in cadrul noului centru, ar urma sa fie efectuate teste pentru medicamente provenind din mai multe locatii din Europa.
Sandoz a anuntat de asemenea anul trecut ca tatoneaza Romania pentru un proiect greenfiled, care "pentru moment este in stand-by".
Compania detine la Targu Mures doua unitati de productie, una destinata realizarii penicilinei, iar cealalta pentru productia de macrolide (antibiotice de ultima generatie). Sandoz a intrat indirect pe piata locala prin achizitia companiei slovene Lek care cumparase in urma cu cativa ani producatorul local Pharmatech. In ultimii cinci ani, investitiile derulate de Sandoz pe plan local au atins 40 mil. dolari in timp ce echipa a fost marita cu peste 200 de oameni, potrivit datelor furnizate de Sever.
Sandoz Romania a inregistrat anul trecut vanzari de 88,4 mil. dolari pe piata locala (excluzad exporturile), in crestere cu 33% comparativ cu nivelul de 66,3 mil. dolari raportat in 2006, potrivit datelor companiei care citeaza firma de cercetare a pietei farma Cegedim.
"Cota noastra de piata pe segmentul genericelor era de 7,2% in 2006, in timp ce la nivelul anului trecut a crescut la 8,3%. Targetul nostru pentru 2008 este sa ajungem la o cota de piata de 9%. In 2007 am lansat 14 noi molecule, iar in acest an vom lansa alte 24 de molecule", a adaugat Sever.
Capacitatile de productie de la Targu Mures livreaza medicamente pentru circa 30 de tari, majoritatea vanzarilor derulandu-se in state din vestul Europei, precum Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Elvetia, dar si cu Statele Unite ale Americii. La nivelul anului trecut exporturile au atins 6,5 milioane de unitati, in timp ce pentru 2008 este prevazut un nivel al exporturilor de 10 milioane de unitati. Sever nu a precizat care este valoarea aceste exporturi. Pe piata interna sunt prevazute vanzari de 10 milioane de unitati, in timp ce in valoare, targetul este "depasirea ritmului de crestere a pietei". Produsele cu cele mai mari vanzari anul trecut pe piata interna au fost Ketonal, Amoxiclav, Nicerium, Axycef, Lekoclar si Amlohexal.
Incepand cu 2004, Sandoz a mutat definitiv productia pe piata locala pentru mai mult de 10 medicamente ale grupului, realizate anterior in state precum Germania, India sau Slovenia. Proiecte in acest sens exista si in viitor, potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor companiei.
In Romania, Sandoz s-a nascut prin fuziunea companiilor slovene Lek, Lek Pharmatech, cu Biochemie si Hexal, sediul central fiind in orasul Targu Mures. Sandoz este parte a grupul farmaceutic elvetian Novartis, unul dintre cei mai mari producatori de medicamente din lume. Pe plan local Novartis ocupa anul trecut locul 4 in topul jucatorilor de pe piata farmaceutica totala, cu o cota de 6,5% (inclusiv Sandoz).
Alti jucatori de top din industria mondiala a medicamentelor generice sunt, alaturi de Sandoz, Teva, Barr, Merck, Ratiopharm, Actavis si Ranbaxy.

Piata farmaceutica locala

Anul trecut avansul pietei a fost de numai 11,2% sub estimarile initiale ale jucatorilor, recul explicat prin proiectele de lege care prevedeau reducerea pretului la medicamente;
Anul acesta singurul eveniment notabil a fost preluarea de catre fondul de investitii Advent International a producatorului LaborMed si aducerea unei noi echipe de management;
Se estimeaza o crestere a competitiei intre producatorii de generice, in conditiile in care gigantii mondiali au inceput deja sa-si revendice locurile in Romania;
De asemenea, inceputul de an a marcat noi schimbari de management pentru companii din top 10;
Piata farma ar putea ajunge anul acesta la 2,2 mld. euro, cu 15% mai mult comparativ cu 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO