Companii

Sandoz are in plan afaceri de 50 mil. euro si exporturi in SUA

08.06.2006, 00:00 63

Sandoz, divizia de medicamente generice a grupului elvetian Novartis, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 50,5 milioane de euro, in crestere cu 22,54% de la 41,2 milioane de euro anul trecut.

"Evolutia ascendenta a cifrei de afaceri de anul acesta are la baza lansarea a 23 de noi produse, dar si largirea numarului angajatilor companiei", a declarat Iztok Sever, country head, Sandoz Romania.

Pe primele luni ale acestui an, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 14 milioane de dolari (11,6 milioane de euro).

In Romania, Sandoz s-a nascut prin fuziunea Lek, Lek Pharmatech, Biochemie si Hexal, sediul central fiind situat in orasul Targu-Mures, unde se afla si cele doua unitati de productie, una destinata realizarii penicilinei, iar cealalata pentru productia de macrolide (antibiotice de ultima generatie).

Acesta a fost finalizata in anul 2004, iar in prezent produce 6 molecule, comercializate in 31 de forme diferite de prezentare.

Incepand cu primul trimestru din 2007, compania intentioneaza sa inceapa exportul catre Statele Unite ale Americii. In prezent, capacitatea de productie a fabricii este de 250 de milioane de unitati, iar reprezentantii Sandoz estimeaza ca in 2008 peste 80% din productie sa fie livrata pe pietele straine. Destinatiile pe care compania le vizeaza sunt Uniunea Europeana, Europa Centrala si de Est, tarile din Comunitatea Statelor Independente si SUA.

Pana de curand, compania se axa pe dezvoltarea portofoliului de produse din aria terapeutica anti-infectioasa, insa incepand cu acest an vizeaza dezvoltarea portofoliului de noi arii terapeutice. "Evolutia pietei de medicamente ne-a facut sa investim in cardiovasculare si OTC-uri", spune Iztok Sever.

Conform reprezentantilor companiei, Romania este o piata cheie in regiune cu posibilitati mari de crestere a cosumului de medicamente.

"Estimam ca piata romaneasca se va dubla in urmatorii cinci ani, iar in ceea ce priveste Sandoz ne-am propus sa crestem mai repede decat aceasta", a completat Sever. Acesta estimeaza ca ritmul de crestere al pietei de medicamente se va mentine susutinut in urmatorii ani, si se va situa la aproximativ 15-20% pe an.

Sandoz ocupa la finele anului trecut locul 3 in topul producatorilor de generice din Romania, cu o cota de piata de 7,64%, conform datelor Cegedim citate de companie.

Pe segmentul de antibiotice insa compania este liderul pietei. Acesta nu are in vedere nicio achizitie in Romania pe perioada urmatoare, preferand sa se concentreze pe dezvoltarea capacitatii de productie de la Targu-Mures.

La nivel global, Sandoz este al doilea jucator din lume pe piata genericelor, prezent in peste 110 tari. Pentru 2005, cifra de afaceri a companiei a fost de 4,7 miliarde de dolari.

Novartis, grupul din care Sandoz face parte, a inregistrat anul trecut vanzari de 32,2 miliarde de dolari si un profit de 6,1 miliarde de dolari. Anul trecut, compania a alocat investitiilor un buget de 4,8 miliarde de dolari in cercetare-dezvoltare.

Piata farmaceutica romaneasca a atins in primul trimestru al acestui an valoarea de 350,35 de milioane de euro, in crestere cu numai 12% comprativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit companiei de cercetare a pietei Cegedim.

Liderul pietei farmaceutice a ramas si in aceasta perioada compania britanica GlaxoSmithKline, urmata de elvetienii de la Hoffmann la Roche. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, Novartis a coborat o treapta in topul companiilor farmaceutice din Romania, pe locul trei aflandu-se grupul Sanofi-Aventis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO