Companii

Salariatii devin si patroni la Bermas

18.07.2003, 00:00 27

Un pachet de actiuni ale producatorului de bere Bermas Suceava a fost transferat ieri la Bursa pentru 3 miliarde de lei. Pachetul reprezinta 2,7% din actiunile Bermas si a majorat cota detinuta de salariatii Bermas pana la jumatate din actiunile companiei.
Pachetul a transfaret ieri a fost cumparat de o asociatie a salariatilor, Asociatia Victoria, care a ajuns la o detinere de 5,6% din actiunile Bermas. Pachetul detinut a fost transferat in mai multe tranzactii speciale de la societatea Mirex din Tulcea.
O alta asociatie a salariatilor, PAS Bermas, mai detine inca 20,8% din actiuni, pachet preluat de la fostul FPS. “Actiunie detinute de cele doua asociatii ale salariatilor si detinerile individuale ale acestrora reprezinta aproximativ jumatate din actiunile Bermas”, a declarat Elena Anisoi, directorul economic al companiei.
Bermas s-a aflat in anul trecut in centrul unor conflicte intre condurerea companiei si o parte din actionarii minoritari. De la inceputul anului acestia- SIL Prodinvest si National Bere Holding- au vandut cea mai mare parte a actiunilor detinute. Printre cumparatori s-a numarat, alaturi de salariati, chiar Bermas, care detine in prezent 10% din actiunile proprii.
Actiunile Bermas sunt listate la categoria a II-a a Bursei, unde au avut o evolutie stabila de la inceputul anului.  Compania a inregistrat in primul trimestru o pierdere de 4,7 miliarde de lei, fata de o pierdere de 0,1 miliarde de lei in perioada similara a anului anterior si o scadere a cifrei  cu 20%  pana 26 miliarde de lei. Scaderile s-au datorat iernii lungi, care au afectat vanzarile de bere. Bermas detine marcile de bere Bermas Pils, Calimani si Suceava, iar aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei.
Tendinta cresterii vanzarilor de bere la nivel national s-a resimtit si la nivelul Bermas, lunile mai si iunie insemand cresteri importante a veniturilor. In iulie, vanzarile au scazut insa din nou datorita vremii mai racoroase.
Ulima tranzactie de la Bursa cu actiunile producatorului de bere s-a realizat la 11.800 lei/actiune, pret la care valoarea companiei este de 3,4 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO