Companii

Saint-Gobain Glass Romania si-a majorat capitalul social cu 12 mil. euro

12.06.2006, 00:00 29

Saint-Gobain Glass Romania, divizia locala a producatorului francez de materiale de constructii Saint-Gobain, si-a majorat capitalul social cu 12 milioane de euro prin aport de capital, hotarare aprobata de asociatii firmei in luna aprilie a acestui an.

Ca urmare, capitalul social al companiei va fi de 297,2 milioane de lei, reprezentand echivalentul a 350.000 de dolari si 82,6 milioane de euro. Capitalul social este subscris si varsat integral, actionarul principal al companiei fiind Societe Financiere d''Administration et de Gestion, care detine un pachet de 99,99% din actiuni. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Compania va inaugura in septembrie linia de productie de sticla plata de la Calarasi, proiect care se ridica la 100 de milioane de euro. Linia de productie va avea o capacitate de 600 de tone de sticla plata pe zi destinata industriei de constructii. 50% din vanzari vor fi orientate catre piata romaneasca si 50% catre piata externa in special in Bulgaria, Serbia si Grecia. Compania a inceput lucrarile pe santierul de la Calarasi in luna mai a anului trecut.

Piata de sticla plata se ridica in prezent la 150.000-200.000 de tone pe an, iar odata cu deschiderea fabricii de la Calarasi, piata s-ar putea dubla. Compania a deschis la Calarasi la inceputul acestui an un depozit, cu o suprafata de 22.800 de metri patrati si o capacitate de 15.000-16.000 de tone de sticla, care este considerat prima etapa a proiectului de constructie a fabricii.

Fabrica va crea in zona Calarasi 215 locuri de munca carora li se vor adauga aproximativ o mie de locuri de munca indirect, prin subcontractari pe plan local. Intre lunile ianuarie si martie 2006 au fost aduse in depozit 8.000 de tone de sticla, potrivit reprezentantilor companiei.

Odata cu intrarea fabricii de la Calarasi in functiune valoarea pietei se va dubla. Saint-Gobain Glass a intrat pe piata romaneasca a sticlei in 1997 initial printr-un agent de import.

De asemenea, grupul va investi circa 40 de milioane de euro pentru achizitia DBW si pentru construirea unei unitati brownfield (investitie in extinderea unei fabrici existente - n.r.). Investitiile Saint Gobain in Romania au ajuns la circa 140 mil. euro.

Saint Gobain activeaza cu mai multe divizii pe piata materialelor de constructii din Romania, prin intermediul mai multor companii - Brodrene Dahl Tulcea, Saint Gobain Abrazivi Satu Mare, Saint Gobain Conducte, Saint Gobain Glass Romania, Saint Gobain Isover Romania (toate trei cu sediul la Bucuresti), Saint Gobain Rompolimer Arad, respectiv Saint Gobain Weber Turda.

Saint-Gobain este unul dintre cei mai mari producatori de sticla-geam din lume, desfasurand activitati in peste 46 de tari. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO