Companii

Saint Gobain a preluat sefia pietei de gips carton printr-o achizitie in exteriorul Romaniei

07.12.2005, 17:29 72

Francezii au preluat prima pozitie pe o piata de peste 40 de milioane de euro si cu mare potential de crestere. Nu este vorba de Lafarge, ci de Saint Gobain, care a achizitionat BPB, proprietarul Rigips Romania.

Grupul francez Saint-Gobain, unul dintre cele mai mari grupuri de materiale de constructii din lume, si-a construit in ultimii doi ani de la zero o pozitie puternica pe piata din Romania.

Daca in 2003, francezii tatonau autoritatile de la Bucuresti pentru derularea unui proiect de investitii la Calarasi de peste 100 de milioane de euro, fara sa aiba o prezenta importanta la nivel local, acum au operatiuni pe pietele de materiale de constructii - conducte, abrazivi, sticla de constructii sau izolanti pentru constructii, tevi si robineti.

Saint Gobain a anuntat oficial in vara lui 2004 ca a ajuns la un acord cu autoritatile pentru proiectul de la Calarasi, care va modela intreaga zona a portului de la Dunare. Francezii vor construi de la zero o fabrica de sticla float (pentru industria de constructii).

Francezii au facut in ultimii ani mici achizitii de companii de materiale de constructii de pe piata locala, prima cumparare de anvergura fiind in primavara acestui an preluarea producatorului de izolanti DBW Ploiesti de la un grup german.

Grupul francez Saint Gobain i-a anuntat, la finele saptamanii trecute, pe actionarii sai de la bursa ca a obtinut controlul asupra companiei britanice BPB pentru suma de 3,89 miliarde de lire sterline (6,72 miliarde de dolari) la incheierea unei perioade de ofertare de patru luni.

Saint Gobain spera ca acordul, cel mai mare din istoria sa, ii va oferi noi oportunitati de dezvoltare, iar fuziunea dintre divizia Isover si BPB va genera o reducere a costurilor cu 100 mil. euro

(117 mil. dolari) incepand din 2007.

Pe piata romaneasca, efectul este cat se poate de direct. Francezii vor prelua astfel chiar liderul pietei de gips carton, Rigips Romania - pana acum filiala a BPB.

Oficialii Rigips Romania si ai Saint Gobain nu au dorit sa faca nici un comentariu pana la inchiderea editiei.

Rigips Romania a anuntat anul trecut ca va investi 30 mil. euro in construirea de la zero a unei fabrici de panouri de gips carton la Turda. Britanicii vor trece astfel de la postura de importator la cea de producator, dupa ce ani de zile grupul a studiat intreaga regiune pentru amplasarea acestui proiect de investitii si a ales Romania, pe baza rezultatelor financiare si operationale ale filialei locale. Fabrica ar urma sa aiba o capacitate de productie de 13 milioane de metri patrati.

Rigips Romania, care mai are o fabrica de ipsos tot la Turda, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 26 mil. euro.

BPB, proprietarul Rigips Romania, a achizitionat, in anul 1999, fabrica de ipsos de la Turda. Ulterior, subsidiara din Romania a BPB a fuzionat cu Gypsum Turda sub numele de Rigips Romania, noua entitate coordonand toate activitatile grupului britanic in Romania.

Lafarge Arcom Gips, singurul producator de gips carton de pe piata, a intrat

intr-o cursa a fabricilor cu BPB, ambele anuntand investitii masive in capacitatile de pro-ductie. Lafarge va dubla capacitatile de pro-ductie ale fabricii sale de gips carton, ca ur-mare a cresterii consumului de pe piata. Alti concurenti sunt Knauf Romania, filiala a unei puternice afaceri de familie din Ger-mania, Norgips (Norvegia) sau turcii de la ABS.

Saint Gobain activeaza cu mai multe divizii pe piata materialelor de constructii din Romania, prin intermediul mai multor companii - Brodrene Dahl Tulcea, Saint Gobain Abrazivi Satu Mare, Saint Gobain Conducte, Saint Gobain Glass Romania, Saint Gobain Isover Romania (toate trei cu sediul la Bucuresti), Saint Gobain Rompolimer Arad, respectiv Saint Gobain Weber Turda.

Investitiile Saint Gobain in Romania au ajuns la circa 140 mil. euro, o data cu preluarea producatorului de izolanti pentru constructii DBW Ploiesti.

Oficialii francezi au anuntat ca au alocat un buget de 40 mil. euro pentru achizitia DBW si pentru construirea unei unitati brownfield (investitie in extinderea unei fabrici existente - n.r.). Grupul BPB, cu peste 12.000 de angajati, produce si comercializeaza mai mult de 1.000 de produse si solutii pentru constructii de la cele 90 de fabrici si 150 de cariere din peste 50 de tari. catalin.lupoaie@zf.ro

Saint Gobain in Romania

@ Activeaza prin intermediul a 7 companii pe piata de materiale de constructii

@ Deruleaza un proiect de investitii de peste 100 mil. euro la Calarasi pentru sticla float, cel mai mare proiect greenfield extern derulat vreodata

@ A preluat in acest an DBW Ploiesti si va investi in extinderea capacitatilor de productie

@ Rigips a avut afaceri de 26 mil. euro in 2004 si deruleaza o investitie de 30 mil. euro la Turda intr-o fabrica de gips carton

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO