Companii

S&T: Nu am vandut fier vechi la Nitramonia

29.03.2007, 18:34 21

Compania americana S&T Oil Equipment and Machine, fostul proprietar al combinatului chimic Nitramonia Fagaras, intentiona sa investeasca in platforma industriala peste 28 de milioane de dolari in intervalul 2004-2009, exproprierea abuziva facuta de statul roman impiedicand punerea in practica a investitiilor, afirma reprezentantii acesteia.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a reziliat in februarie 2005 contractul cu firma americana S&T Oil Equipment and Machinery motivand lipsa investitiilor si in special a investitiilor de mediu. Investitorul american nu a indeplinit obligatiile de a depune la Agentia pentru Protectia Mediului Brasov documentatia in vederea reautorizarii activitatii societatii Nitramonia, sustine statul.
"Obtinerea certificatului de mediu si a autorizarii este un proces indelungat, care dureaza aproximativ doi ani, astfel incat AVAS nu a acordat indeajuns timp companiei S&T pentru obtinerea bilantului de mediu, dispunand la confiscarea companiilor dupa numai un an de cand am preluat combinatul de la Fagaras", spune Valerian Simirica, presedintele Nitramonia.
O alta cauza a rezilierii contractului de catre agentia guvernametala a fost nerespectarea clauzelor contractuale care interziceau disponibilizarea angajatilor. "Nu poate fi vorba despre concedieri masive. S&T a angajat peste 60 de specialisti la Nitramonia in 2004," spune Simirica. Acuzati de cumpararea combinatului chimic de la Fagaras pentru a-l vinde ca pe fier vechi, platforma fiind si o sursa pretioasa de otel inoxidabil, reprezentantii S&T au declarat ca in 2005 au investit peste 2 milioane de dolari in platforma industriala, au pornit productia si au obtinut un venit de 25 de milioane de dolari.
La inceputul lui martie, compania S&T a notificat oficial Guvernul ca va depune cazul la Curtea Internationala de Arbitrare a Litigiilor Comerciale din Washington, principalul for pentru rezolvarea litigiilor privind investitiile straine, in cazul in care situatia nu va fi rezolvata pe cale amiabila.
Americanii de la S&T cer statului roman despagubiri de ordinul zecilor de milioane de dolari, luand in calcul valoarea actuala a actiunilor Nitramonia dar si piederile suferite dupa interventia AVAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO