S&T: Nu am vandut fier vechi la Nitramonia

Autor: Roxana Pricop 29.03.2007
Compania americana S&T Oil Equipment and Machine, fostul proprietar al combinatului chimic Nitramonia Fagaras, intentiona sa investeasca in platforma industriala peste 28 de milioane de dolari in intervalul 2004-2009, exproprierea abuziva facuta de statul roman impiedicand punerea in practica a investitiilor, afirma reprezentantii acesteia.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a reziliat in februarie 2005 contractul cu firma americana S&T Oil Equipment and Machinery motivand lipsa investitiilor si in special a investitiilor de mediu. Investitorul american nu a indeplinit obligatiile de a depune la Agentia pentru Protectia Mediului Brasov documentatia in vederea reautorizarii activitatii societatii Nitramonia, sustine statul.
"Obtinerea certificatului de mediu si a autorizarii este un proces indelungat, care dureaza aproximativ doi ani, astfel incat AVAS nu a acordat indeajuns timp companiei S&T pentru obtinerea bilantului de mediu, dispunand la confiscarea companiilor dupa numai un an de cand am preluat combinatul de la Fagaras", spune Valerian Simirica, presedintele Nitramonia.
O alta cauza a rezilierii contractului de catre agentia guvernametala a fost nerespectarea clauzelor contractuale care interziceau disponibilizarea angajatilor. "Nu poate fi vorba despre concedieri masive. S&T a angajat peste 60 de specialisti la Nitramonia in 2004," spune Simirica. Acuzati de cumpararea combinatului chimic de la Fagaras pentru a-l vinde ca pe fier vechi, platforma fiind si o sursa pretioasa de otel inoxidabil, reprezentantii S&T au declarat ca in 2005 au investit peste 2 milioane de dolari in platforma industriala, au pornit productia si au obtinut un venit de 25 de milioane de dolari.
La inceputul lui martie, compania S&T a notificat oficial Guvernul ca va depune cazul la Curtea Internationala de Arbitrare a Litigiilor Comerciale din Washington, principalul for pentru rezolvarea litigiilor privind investitiile straine, in cazul in care situatia nu va fi rezolvata pe cale amiabila.
Americanii de la S&T cer statului roman despagubiri de ordinul zecilor de milioane de dolari, luand in calcul valoarea actuala a actiunilor Nitramonia dar si piederile suferite dupa interventia AVAS.