Companii

Cum s-a schimbat distribuţia de inputuri? Gabriel Stoian, Profeco: Lanţul s-a scurtat foarte mult. Dacă în trecut fermierul îşi făcea un stoc minim, acum cele mai multe comenzi vin de dimineaţă pentru după amiază sau pentru a doua zi

Gabriel Stoian, CEO al Profeco

Gabriel Stoian, CEO al Profeco

Autor: Florentina Niţu

06.03.2024, 10:00 157

Lanţul de distribuţie a inputurilor agricole, printre care se numără fertilizanţi sau îngrăşăminte, s-a scurtat foarte mult în ultimii doi ani. Astfel, dacă în trecut fermierii îşi făceau stocuri cu luni înainte de a înfiinţa cultura, pe care le cumpărau cu bani cash sau pe credit furnizor, acum fac achiziţii cu livrare rapidă.

„Lanţul s-a scurtat foarte mult şi presiunea este pe noi, distribuitorii, în sensul că trebuie să livrăm în momentul în care fermierul îşi doreşte. Dacă în trecut fermierul îşi făcea un stoc minim pentru anumite culturi, acum aproape că a dispărut. Cele mai multe comenzi vin de dimineaţa pentru după amiază sau pentru a doua zi. Banii din cont sunt mai importanţi decât stocurile de produse de protecţie a plantelor şi de doi ani cam aceasta este direcţia“, a spus pentru ZF, Gabriel Stoian, CEO al Profeco, distribuitor de fertilizanţi organici, certificaţi pentru agricultura bio.

Produsele Profeco sunt realizate într-o fabrică în Bulgaria, iar Gabriel Stoian a adus prima oară produsele în ţară acum şapte ani. Produsele companiei vecine se vând în nouă ţări şi ajung în total pe 1 milion de hectare. „Fabrica funcţionează 24 de ore din 24 în lunile februarie şi martie. Suntem în plin proces de preluare comenzi şi de livrare“, a spus Stoian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO