Companii

Rusii au zile grele la COS Targoviste

16.12.2002, 00:00 49

Combinatul de Oteluri Speciale (COS) din Targoviste a raportat pierderi pentru primele noua luni ale acestui an, in conditiile scaderii cifrei de afaceri fata de perioada similara a anului trecut.
Ambitiile noului actionar majoritar, holdongul rus Conares, care a intrat in companie doar de cateva luni, sunt insa de a atinge o cifra de afaceri de 130 mil. $ in urmatorii cinci ani.
Cifra de afaceri a combinatului in primele noua luni ale acestui an a scazut la 2.149 miliarde lei (65,3 mil. $), de la 2.302 miliarde lei (79,3 mil. $) in aceeasi perioada a anului trecut. Daca societatea a incheiat primele trei trimestre din 2001 cu un profit brut de 34,8 miliarde lei (1,2 mil. $), pentru perioada similara din acest an a raportat pierderi de 224 miliarde lei (6,8 mil. $).
Oficialii Conares nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru comentarea rezultatelor.
Fata de sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, cand valoarea totala a activelor depasea cu 184 miliarde lei (6,3 mil. $) nivelul datoriilor curente, in prezent valoarea datoriilor este cu 12,7 miliarde lei (circa 400.000 $) mai mare decat cea a activelor.
Mai multi oameni de afaceri rusi, grupati in holdingul elvetian Conares, au cumparat la sfarsitul lunii august pachetul majoritar de actiuni al COS Targoviste prin intermediul casei de comert Conares Trading AG pentru putin mai mult de 2 mil. $.
Valoarea totala a tranzactiei este de peste 60 mil. $, din care investitiile tehnologice si cele de mediu, esalonate pe o perioada de cinci ani, reprezinta 47 mil. $.
COS avea, inainte de privatizare, datorii de aproape trei ori mai mari decat capitalul social, respectiv o suma de peste 100 mil. $, fata de un capital de 35 mil. $. Conares a preluat datoriile comerciale ale COS, cifrate la circa 30 mil. $, dar a fost scutita de la plata unor datorii catre furnizorii de utilitati si creditori bugetari in suma de circa 60 mil. $.
Noul actionar majoritar intentioneaza sa aduca veniturile societatii la peste 130 milioane dolari in urmatorii cinci ani, de la 90 milioane dolari in prezent, concomitent cu dublarea productiei de otel fata de nivelul actual, la circa 600.000 de tone pe an. Principalul obiectiv este cresterea productiei de oteluri speciale.
Combinatul din Targoviste este singurul producator intern de oteluri aliate si inalt aliate, precum si unica societate specializata pe productia de blocuri si bare forjate din oteluri preponderent mediu si inalt aliate.
COS exporta mai mult de 20% din produsele sale, pe piete ca Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Austria si Ungaria pentru oteluri speciale si SUA pentru oteluri comerciale. 
Actiunile COS sunt cotate la BVB, ultima valoare de tranzactionare fiind de 7.000 de lei/actiune. La aceasta valoare, capitalizarea bursiera este de 8,8 mil. $. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei, capitalul social depasind cu putin 1.000 miliarde lei.
Holdingul Conares are o cifra de afaceri anuala de peste un miliard de dolari si a facut, anul trecut, afaceri de peste 100 milioane dolari cu firme din Romania. Printre acestea s-au numarat Petrotub Roman, Helitube Bucuresti, Republica Bucuresti, Koyo Alexandria, Rulmentul Brasov si Tractorul Brasov.
Conares mai este interesat si de achizitionarea companiilor Petrotub Roman si Gavazzi Steel Otelu Rosu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO