Companii

Rondocarton: Piata ambalajelor din carton va scadea cu 10% din cauza reducerii cererii

Rondocarton: Piata ambalajelor din carton va scadea cu 10% din cauza reducerii cererii
15.12.2008, 17:00 573

Rondo Ganahl mai detine si fabrica Rondocarton din judetul Cluj, care a adus anul trecut venituri de 30 de milioane de euro si care va opera anul viitor la o capacitate mai mica cu 20% pana la atragerea de noi clienti.

"In noua fabrica de ambalaje am livrat o parte din productia de la unitatea din Cluj. Vom produce pentru clientii existenti care se afla in aceasta regiune, reducand asfel costurile cu transportul. In acelasi timp incercam sa atragem si clienti noi, dar este destul de dificil din cauza faptului ca cei mai multi dintre ei au deja furnizori de ambalaje si trebuie sa ii atragem printr-o oferta mai atractiva", a declarat Ioan Florin Grad, directorul fabricii de productie de carton din Targoviste.
Directorul fabricii din Targoviste a explicat ca noua fabrica va optimiza costurile cu transportul pentru clientii din aceasta regiune, costuri care ajungeau in unele cazuri si la 10% din costurile totale.
Distanta optima dintre doua fabrici ar trebui sa fie de circa 500 de kilometri pentru a reduce costurile cu transportul produselor la clienti. "Cele mai mari costuri sunt cu materia prima, circa 55% din costurile totale, dar si cheltuielile cu transportul se ridica la 10% daca distantele pana la clienti sunt foarte mari", a spus el.
Printre cei mai importanti clienti ai producatorului de ambalaje se numara producatorul de carne de pui Agricola Bacau, producatorul de bauturi racoritoare European Drinks, producatorul de electrocasnice Arctic, producatorul de vinuri Murfatlar, Unilever (pe partea de alimente) si Procter & Gamble.
"Cererea pentru ambalaje a scazut in ultimele luni in medie cu 3% din cauza reducerii productiei clientilor si ma astept ca anul viitor sa asistam la o scadere a volumului pietei cu 10% - scenariu realist, iar cel pesimist indica o scadere cu 20%", a spus Grad, care coordoneaza 60 de oameni angajati in momentul de fata in fabrica.
Investitia realizata in noua fabrica de la Targoviste, pe o suprafata construita de circa 18.000 de metri patrati si una totala de 120.000 de metri patrati, va fi recuperata in cinci ani. Veniturile estimate pentru primul an de functionare la noua fabrica se ridica la 12 milioane de euro, potrivit lui Grad. "Aceasta investitie a fost gandita pe termen lung, in urmatorii cinci ani vizam sa intram pe profit. Faptul ca am finalizat aceasta fabrica intr-o perioada de criza pe piata va determina o dezvoltare mai lenta a fabricii decat cea pe care am preconizat-o, dar avand in vedere ca piata romaneasca este in dezvoltare si ca de ambalaje are nevoie orice producator ne asteptam la o revenire intr-un timp nu foarte lung", a declarat Dieter Gruber, presedintele Consiliului de Administratie al Rondo Ganahl. Gruber a mai spus ca rezultatele bune pe care le-a avut la prima fabrica din Cluj si estimarea majorarii consumului in Romania i-a determinat sa continue investitiile pentru marirea capacitatii de productie.
"Provocarea o reprezinta atragerea de clienti noi pentru cresterea vanzarilor. Piata romaneasca nu este afectata de criza la acelasi nivel cu celelalte piete europene in care operam alte fabrici si de aceea nu ma astept la o scadere a acestei piete de ambalaje", a declarat el.
In noua fabrica se pot produce la capacitate maxima 60.000 de tone de carton ondulat anual. "Am gandit fabrica pentru a o putea extinde in conditiile in care cererea va creste. Deocamdata nu stim sigur cand se va realiza aceasta extindere", a declarat Grad. El a mai adaugat ca fata de fabrica din Cluj, in noua unitate de productie se vor produce si cartoane speciale in sapte straturi pentru industria automobilelor si cea chimica. "Pe piata romaneasca acest tip de cartoane se importa foarte mult, de aceea am decis sa ne orientam si spre acest segment", a spus el.
Grupul Rondo Ganahl, care detine o participatie de 92% la Rondocarton, estimeaza anul acesta afaceri de 235 de milioane de euro, operand cinci fabrici in care lucreaza 1.000 de angajati.
 
Alte investitii In fabrici de ambalaje din carton ondulat
 
Grupul belgian VPK
  • Investitie: 15 milioane de euro intr-o noua fabrica in Salonta, judetul Bihor
  • Suprafata construita fabrica: 15.600 de metri patrati
  • Capacitate totala de productie: 30.000 de tone de carton ondulat anual
  • 70% din productie vor fi placi de carton (catre procesatorii de carton ondulat), iar 30% ambalaje din carton ondulat catre clienti directi
Suedezii de la Sca Packaging
  • Investitie: 9 milioane de euro in extinderea cu 12.000 de metri patrati a fabricii de carton ondulat din Timisoara
  • Suprafata construita: 17.000 de metri patrati
  • Capacitate de productie totala: 80 de milioane de metri patrati pe an
  • Fabrica va incepe sa produca, nu doar sa prelucreze carton ondulat
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO