Companii

Rondocarton compenseaza prin exporturi vanzarile mai slabe de pe piata interna

14.05.2009, 16:28 49

Compania Rondocarton din judetul Cluj, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care detine o fabrica de carton ondulat in Cluj si una in Targoviste, deschisa la sfarsitul anului trecut in urma unei investitii de 38 de milioane de euro, a finalizat primul trimestru anul acesta cu o cifra de afaceri de 7,4 milioane de euro, in crestere cu 8,8% fata de aceeasi perioada de anul trecut.

Aceasta cifra a fost insa calculata la o capacitate de productie totala mai mare cu 40.000 de tone anual, dat fiind faptul ca unitatea din Targoviste a inceput sa opereze din octombrie, chiar daca nu la capacitatea maxima. "Cifra de afaceri este cumulata pe cele doua fabrici din Cluj si din Targoviste. Incercam sa depasim momentul greu reprezentat de aceasta criza economica, iar pana acum suntem in grafic cu obiectivele propuse in aceste conditii", a spus Teofil Campean, directorul general al companiei.
Anul trecut, cifra de afaceri totala a Rondocarton a fost de 30,8 milioane de euro, mai mult cu 1,8% fata de anul 2007.
"In primele trei luni am avut o productie de 8.000 de tone de carton ondulat, nivel care nu a depasit cu mult nivelul de anul trecut. In aprilie am produs peste 3.000 de tone, iar incepand cu aceasta luna am dezvoltat si activitatea de export, intrand pe piete noi precum cea a Bulgariei", a declarat Teofil Campean.
 Astfel, aproape 30% din productia totala este exportata in tari precum Ungaria, Elvetia, Ucraina, Moldova, Serbia si de anul acesta Bulgaria. "Incercam de asemenea sa eliminam importurile de carton ondulat de pe piata romaneasca pentru a ne creste cota de piata locala", a spus Campean. In cele doua fabrici lucreaza in prezent 219 angajati. "Vom mai angaja inca 20 de oameni in fabrici", a spus directorul general.
 Piata romaneasca de carton ondulat a fost evaluata anul trecut la peste 150 de milioane de euro, iar productia de carton ondulat s-a ridicat la peste 210.000 de tone.
 In primul trimestru al acestui an, productia de ambalaje de carton ondulat a scazut cu 22% fata de aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la circa 38.000 de tone din cauza scaderii comenzilor pentru ambalaje, potrivit reprezentantilor Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie din Romania (ROMPAP).
 Printre principalii producatori de carton ondulat de pe piata romaneasca se numara Ecopack Ghimbav, Romcarton Bucuresti, Vrancart Adjud si altii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO