Companii

Rompetrol: Vom acoperi cheltuielile din benzinarii prin castigurile non-oil

Rompetrol: Vom acoperi cheltuielile din benzinarii prin castigurile non-oil

Pentru a doua jumatate a anului, Rompetrol Downstream isi propune construirea a 12 noi benzinarii si achizitia a inca patru statii

17.09.2007, 21:17 223

Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului petrolier Rompetrol, isi propune triplarea numarului de benzinarii din Romania pana la sfarsitul anului 2009, ceea ce ar putea determina o crestere proportionala a afacerilor derulate pana la un nivel de aproximativ 3 miliarde de euro.
"In prezent, avem aproximativ 350 de unitati, din care peste 100 sunt benzinarii proprii, restul fiind atat in sistem partener, cat si benzinarii mobile", spune Dan Rosu, directorul executiv (CEO) al Rompetrol Downstream.
Pentru a doua jumatate a anului, Rompetrol isi propune construirea a 12 noi benzinarii si achizitia a inca patru statii. La acestea se vor adauga 26 de benzinarii operate in sistem de franciza si 120 de unitati mobile, Rompetrol Expres. Cele 350 de unitati prin care este prezent Rompetrol pe piata locala ii asigura grupului o cota de piata de 15%-17%, potrivit reprezentantilor companiei.
"La nivel de estimare, putem spune ca aceasta triplare a numarului de statii va avea un impact aproximativ proportional si in nivelul cifrei de afaceri derulate", a mai spus Rosu. Pentru anul acesta, Rompetrol Downstream estimeaza o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro), in crestere cu 46% comparativ cu nivelul similar inregistrat anul trecut. Cresterea se datoreaza in principal cresterii numarului de benzinarii. In aceste conditii, la sfarsitul anului 2009, cifra de afaceri a Rompetrol Dowstream ar putea ajunge la aproximativ 3 miliarde de euro, luand in calcul o crestere proportionala cu numarul de benzinarii.
O alta directie de dezvoltare pentru Rompetrol Downstream, dincolo de extinderea teritoriala, este dezvoltarea benzinariilor ca centre de servicii.
"Noi folosim un indicator 'in store coverage' care reprezinta gradul in care toate cheltuielile operationale ale unei benzinarii pot fi acoperite din castigurile non-oil. Ideal este ca valoarea acestui indicator sa fie 1. Noi acum inregistram o valoare de 0,52 pe care vrem s-o ducem la 0,75 in cursul anului viitor. Aceasta crestere va fi adusa prin introducerea de noi servicii, dar si prin comercializarea unor produse cu rulaj mare sau din modul de atragere al clientilor", spune reprezentantul Rompetrol Downstream.
Atragerea clientilor se poate face pornind de la modul in care sunt aranjate marfurile pe raft pana la introducerea de servicii financiare, cum ar fi plata la utilitati sau a unor rate la asigurari, asa cum se poate observa in unele lanturi de benzinarii.
De exemplu, cand a fost introdusa legea antifumat in spatiile publice, modul in care era organizat spatiul de restaurant din unele benzinarii Rompetrol a fost regandit astfel incat sa nu se piarda un segment important de consumatori de servicii non-oil. Interdictia de a fuma in incinta restaurantului din benzinarie s-a vazut imediat la nivelul incasarilor. Solutia gasita de Rompetrol a fost construirea in incinta unor benzinarii a unui spatiu pentru restaurant separat de cel dedicat nefumatorilor, cu posibilitati ample de aerisire. Urmarea a fost cea asteptata: incasarile s-au redresat.
La nivelul intregului grup, strategia de extindere pe segmentul de retail vizeaza triplarea numarului de benzinarii detinute in toate statele in care activeaza, de la 600, cat are in prezent, pana la 1.800 de unitati pana la sfarsitul anului 2009. Rompetrol detine benzinarii in Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Republica Moldova.
Compania Rompetrol Holding din Elvetia, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, a vandut la 24 august, companiei petroliere de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.
Grupul a fost evaluat la 3,6 mld. dolari, astfel ca valoarea participatiei preluate de KazMunaiGaz, care urmeaza sa fie ajustata in functie de valoarea datoriilor, se ridica la 2,7 miliarde de dolari.
Din grupul Rompetrol fac parte 40 de companii, cu activitati in 13 tari. Printre activitatile de baza se regasesc rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO