Companii

Rompetrol trece intr-o singura mana rafinarea si benzinariile

01.11.2004, 00:00 10

Conducerea grupului petrolier Rompetrol a anuntat intentia ca Rompetrol Downstream, compania cu operatiuni pe piata de distributie a carburantilor, sa devina sucursala detinuta integral de catre Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.
De asemenea compania vrea sa majoreze capitalul Rompetrol Rafinare cu maxim 150 mil. $.Actionarii trebuie sa discute acest subiect peste doua saptamani.
Miscarea privind concentrarea operatiunilor de rafinare si distributie este de natura sa simplifice structura grupului Rompetrol, unde este o incrucisare de actionariat intre diversele companii membre ale grupului, iar pe de alta parte da startul unei campanii puternice de extindere a Petromidia pe piata de retail.
"Rompetrol Downstream va deveni o sucursala 100% a companiei Rompetrol Rafinare, insa modalitatile de realizare a acestei operatiuni nu au fost inca stabilite", a declarat Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol.
"Trebuie sa simplificam structura noastra corporatista, lucru sugerat si de agentiile de rating. Pana la sfarsitul acestui an, trebuie sa gasim o solutie pentru aceasta problema", explica Philip Stephenson, directorul adjunct al grupului Rompetrol, care detine la randul sau actiuni ale grupului Rompetrol.
Actionarii Rompetrol Rafinare, companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, au aprobat decizia privind achizitia unei retele de benzinarii de pe piata.
Rompetrol Downstream opereaza peste 200 de benzinarii pe piata romaneasca, sub administrare directa sau in franciza.
La finele lui 2003, grupul Rompetrol avea o participatie de 64,43% din capitalul social al Petromidia, in timp ce Rompetrol SA, rafinaria Vega si divizia de management a grupului controla 18,81%.
Strategia de expansiune pe piata de retail va continua cu achizitia unei retele externe de benzinarii, printre tintele potentiale fiind atat companiile de retail, cat si benzinarii particulari.
"Urmam aceeasi strategie pe piata interna cu cea de pe alte piete unde suntem prezenti, in sensul in care ne optimizam marjele de profit prin captarea unei parti cat mai mari din productia proprie de la Petromidia in retele noastre de distributie, depozite si benzinarii. In acest moment, Petromidia exporta jumatate din productia de 3,3 mil. tone, iar restul merge pe piata interna, unde are o cota de 28% din piata", explica Patriciu.
Potrivit acestuia, rafinaria Petromidia ar avea nevoie, la modul ideal, de circa 500 - 600 statii proprii in Romania. Pentru ca intreaga productie a Petromidia sa fie desfacuta in reteaua proprie este nevoie de 1.200 - 1.500 statii Rompetrol.
Conducerea grupului afirma ca are resurse pentru a finanta aceste proiecte de extindere, precum si rascumpararea pachetului de 25,1% detinut de OMV din grupul Rompetrol, in conditiile in care dispune de un grad mic de indatorare. Presedintele grupului Rompetrol estimeaza numarul benzinariilor de pe piata interna la 1.900 - 2.000 de statii, in conditiile in care exista statistici contradictorii pe acest segment.
In primele noua luni ale anului, veniturile brute ale Petromidia, cea mai importanta companie a Rompetrol, au crescut cu 28%, pana la 954 mil. $, potrivit standardelor internationale de contabilitate. Compania a avut in trimestrul III un profit net de 1 mil. $, mai spun oficialii Rompetrol, reusind per ansamblu o reducere de circa zece ori a pierderilor pe primele noua luni fata de anul trecut.
Actionarii companiei sunt convocati la data de 15 noiembrie pentru a autoriza majorarea capitalului social al Rompetrol Rafinare pana la un nivel maxim egal cu contravaloarea sumei de 150 mil. $.
Reprezentantii grupului Rompetrol sustin ca operatiunea de majorare a capitalului este prevazuta in contractul de privatizare de la Petromidia.
Rafinaria a trecut in proprietate privata la finele lui 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat a vandut grupului Rompetrol un pachet de 69,99% din actiuni. Capitalizarea bursiera a companiei este acum de 285 mil. euro la un pret de 665 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO