Companii

Rompetrol si Energy Holding, doi dintre cei 31 de investitori interesati de reactoarele 3 si 4 Cernavoda

03.10.2007, 19:05 23

Cei mai mari producatori si consumatori de energie la nivel national si international au cumparat pana pe 30 septembrie documentatia necesara intocmirii ofertei angajante pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect in valoare de 2,2 mld. euro cu termen de finalizare in 2014.
"Grupul petrolier Rompetrol, producatorul de ciment Lafarge Romania, Silcotub, Alro Slatina, Mittal Steel Galati, Energy Holding si EGL Power & Gas sunt cateva dintre cele 31 de companii care au cumparat pana acum documentatia necesara. Vrem sa avem marii consumatori si marii producatori in structura celor doua reactoare", a declarat Ioan Rotaru, seful secretariatului comisiei de negociere pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Alaturi de aceste firme pe lista mai sunt prezente companiile Electrica, Tess Conex Iasi, precum si marile grupuri energetice deja prezente pe piata din Romania: CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si RWE (Germania).
Potrivit sursei citate, 7 mari producatori de energie electrica, 6 mari consumatori, 10 distribuitori, 5 potentiali contractori de bunuri si servicii pentru finalizarea proiectului, 2 banci si un fond de investitii roman au cumparat documentele necesare intocmirii ofertelor angajante. Cele doua banci sunt Societe Generale si BNP Paribas. Companiile pot depune pana pe 25 octombrie ofertele angajante.
In ceea ce priveste reactorul 2 al centralei de la Cernavoda, exploatarea acestuia va creste semnificativ cifra de afaceri a Nuclearelectrica, reprezentantii companiei estimand afaceri de 300 mil. euro in 2008, comparativ cu nivelul de 200 mil. euro estimat pentru anul acesta. Punerea in functiune a reactorului a generat 550 de noi locuri de munca.
"Primul pachet din energia produsa de reactorul 2 va ajunge pe bursa OPCOM cel mai probabil la inceputul lunii noiembrie si va fi de 100-200 MWh", a declarat Teodor Chirca, directorul general al Nuclerelectrica. "Reactorul 2 de la Cernavoda va fi oprit pentru 12-13 zile, in luna octombrie, pentru realizarea unor inspectii, controale si lucrari de remediere", a mai spus Chirica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO