Companii

Rompetrol Gas estimeaza afaceri de 34 mil. euro

27.02.2007, 15:14 33

Rompetrol Gas, divizia de comert cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din cadrul grupului petrolier Rompetrol estimeaza o crestere de 10% a cifrei de afaceri comparativ cu nivelul de 39 mil. dolari (31,2 mil. euro) inregistrat in 2006, a declarat Veron Toma, directorul general al companiei.
"Compania si-a propus anul acesta majorarea cotei de piata cu 2%, de la 8% la 10%. Estimarea ia in calcul si finalizarea lucrarilor la cele doua terminale de GPL, de la Arad si Bacau, investitie de 20 de milioane de dolari (16 milioane de euro)", a mai spus reprezentantul Rompetrol Gas.
Divizia de GPL a grupului Rompetrol a fost infiintata la sfarsitul lunii iulie a anului trecut si are la baza afacerea cu GPL desprinsa din cadrul companiei Rompetrol Logistics.
Decizia a fost luata tinand cont de trendul ascendent pe care il inregistreaza piata de profil, mai ales pe partea de autogaz, prin cresterea numarului de masini care folosesc acest tip de carburant.
Potrivit ultimilor estimari lansate de reprezentantul Rompetrol, piata de profil a ajuns anul trecut la un nivel de 320 de milioane de euro fata de nivelul de 125 de milioane de euro inregistrat in anul 2002.
Piata de GPL este formata din trei segmente si anume autogazul, micul vrac si buteliile. Prima componenta este cea care inregistreaza cele mai accentuate cresteri, micul vrac este o piata in stagnare, iar piata de butelii inregistreaza un trend descendent din cauza racordarilor la retelele de gaze naturale.
In legatura cu informatiile aparute pe piata potrivit carora Rompetrol Gas ar fi interesata de preluarea companiei Crimbo Gas 2000, condusa de Cristian Borcea, unul dintre actionarii clubului de fotbal Dinamo Bucuresti, reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu.
Piata de GPL este dominata de Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV si de filiala locala a gigantului petrolier anglo-olandez Shell, Shell Gas Romania. Cele doua companii isi disputa cote de piata similare cuprinse intre 25 si 30%. Shell Gas Romania este un joint-venture intre Petrom si Shell in care Petrom detine 45% din actiuni, pachetul majoritar fiind detinut de Shell. Butan Gas, filiala locala a grupului infiintat de Iosif Constantin Dragan, considerat a fi cel mai bogat roman, detine o cota de piata de 21% potrivit propriilor estimari. Crimbo Gas detine o cota de piata de aproximativ 8%.
Piata de GPL este integral liberalizata de ani de zile, spre deosebire de cea a gazelor naturale, care este prevazuta sa atinga acest prag in 2007. Tendintele pietei sunt dictate de cotatiile internationale la petrol, produs de care GPL-ul este 100% dependent.
La nivel de grup, Rompetrol a inregistrat anul trecut un profit operational de 164 mil. dolari (131 mil. euro) la o cifra de afaceri de 5,65 mld. dolari (4,52 mld. euro), potrivit rezultatelor preliminare, neauditate ale companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO