Companii

Romgaz ia un credit sindicalizat de 60 mil. dolari pentru un miliard metri cubi de gaze de la rusi

05.08.2003, 00:00 40

Romgaz Medias, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, va contracta un credit sindicalizat de 60 mil. $ de la un consortiu de banci, condus de Bank Austria Creditanstalt. Creditul este destinat cumpararii de gaze din Rusia si va beneficia de garantia statului roman.
"Creditul este destinat achizitionarii in acest a cantitatii de un miliard de metri cubi de gaze din Rusia, din care circa 750 milioane metri cubi vor fi inmagazinati in depozitele subterane, iar restul pentru consum. Am avut oferte din partea a opt banci, insa cea mai buna a fost cea a HVB (n.r. - grup bancar care a preluat acum trei ani Bank Austria Creditanstalt)", a spus Avram Pantelimon, directorul general al Romgaz Medias.
Bank Austria Creditanstalt a anuntat ieri ca fost mandatata de catre Societatea Nationala Romgaz SA sa aranjeze obtinerea unui credit sindicalizat de 60 mil. $ cu scadenta la trei ani, cu o perioada de gratie de un an.
Reprezentantii Romgaz nu au dat alte detalii privind conditiile concrete de finantare, pe motiv ca acestea ar putea modificate prin hotararea de guvern prin care va fi aprobata contractarea creditului cu garantia statului.
Una din bancile ce vor face parte din consortiu este Banca Comerciala Romana, care va acorda aproximativ jumatate din suma imprumutata.
Romania importa anual din Rusia aproximativ 3 -3,5 miliarde metri cubi de gaz, la un consum total de circa 16 - 17 miliarde metri cubi, productia interna fiind asigurata de Romgaz Medias si SNP Petrom. Specialistii afirma ca pe masura ce zacamintele actuale se se epuizeaza, productia interna va scade, iar importurile vor deveni principala sursa pentru acoperirea cererii de pe piata. In prezent, importurile de gaze provin in totalitate din Rusia de la concernul gazier Gazprom, toate fiind intermediate de furnizori precum Wirom Gas sau WIEE Romania, companii cu actionariat mixt ruso-german. In ultimii doi ani, oficialii romani au facut presiuni pentru reluarea importurilor directe din Rusia prin infiintarea unei societati, Gazexport Romania, cu actionariat Romgaz (50%) si Gazprom (50%). Ideea nu s-a concretizat insa pana in prezent.
O sursa alternativa de import la gazele rusesti ar putea prinde viata abia anul viitor, cand se spera ca vor fi importate primele 500 mil. metri cubi de gaze din Norvegia, ce vor fi aduse pe conducta Arad - Szeged (Ungaria) de catre compania germana Ruhrgas.
Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si opereaza cinci depozite de stocare subterana a gazelor. Compania a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de 8.392 miliarde lei (aproximativ 250 milioane dolari) si un profit brut de 1.700 miliarde lei. Societatea, rezultata in urma cu doi ani din fuziunea Exprogaz Medias si Depogaz Ploiesti, este detinuta in proportie de 100% de Ministerul Economiei si Comertului.
Potrivit oficialilor bancii austriece, Romania dispune de rezerve de gaze pentru alti 25 de ani de extractie.
Romania este notata cu un rating BB-, insotit de o perspectiva pozitiva de catre agentia internationala de evaluare Standard & Poor's, respectiv cu B1 cu o perspectiva stabila de catre Moody's si cu BB- cu o perspectiva stabila de catre Fitch.
Bank Austria Creditanstalt a fost preluata la finele anului 2000 de catre HypoVereinsbank (HVB) Group, unul din primele grupuri financiare germane. HVB Group activeaza in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, avand cea mai extinsa retea din regiune, cu 900 de unitati in 11 state.
Grupul BA-CA este prezent in Romania prin HVB Bank Romania. Aceasta avea la finele anului trecut un profit net de 359 mld. lei, active totale de 19.383 de miliarde de lei (circa 540 milioane euro), cu 141,8% mai mult fata de anul 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO