Companii

Romcab vrea sa obtina bani prin vanzarea de obligatiuni

11.08.2003, 00:00 26

Dupa ce anii 2001 si 2002 au insemnat pentru piata de capital dezvoltarea obligatiunilor municipale, anul 2003 ar putea fi considerat anul in care piata obligatiunilor emise de companii incepe sa prinda contur. Producatorul de cabluri electrice Romcab Targu Mures este cea de-a cincea companie care si-a facut publica in acest an intentia de a se finanta prin astfel de instrumente.
Actionarii companiei vor discuta in a doua jumatate  a acestei luni propunerea Consiliului de Administratie de a obtine o finantare prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni. Conducerea companiei nu a dorit sa precizeze suma pe care va incerca sa o imprumute prin intermediul emisiunii. #leadend#Administratorul Romcab, Gombos Geza Csaba, spune ca finantarea are in vedere indeplinirea planului de dezvoltare a companiei pe urmatorii trei ani. Romcab spera sa inregistreze in acest an vanzari totale de 13,5 milioane de auro, fata de 11,6 milioane de euro in 2002. Planul de dezvoltare al companiei prevede o crestere anuala a cifrei de afaceri de 25-30%, cifra de afaceri din 2006 urmand sa depaseasca 25 milioane de euro.
Conform conducerii companiei, Romcab este unul dintre cei mai mari producatori de cabluri si conductori electrici de joasa tensiune, cu o cota de piata de 20% anul trecut. Romcab a incheiat anul 2002 cu un profit net de 5,2 miliarde de lei, fata de 1 miliard de lei cu un an inainte. Printre clientii Romcab se numara Aprilia, Electrolux, Arctic si Dacia-Renault.
Romcab este membra a grupului Paneuro, care activeaza mai ales in domeniul transporturilor si a comertului cu autovehicule si piese auto. Paneuro detine 86% din actiunile Romcab, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Oltenia cu 7% din actiuni. Compania are un capital social de 140 miliarde de lei, iar actiunile sale sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, dar valoarea tranzactiilor este extrem de redusa. Viitoarea oferta publica de obligatiuni urmeaza sa fie intermediata de societatea de brokeraj Carpatica Invest.
Anul acesta au lansat sau au anuntat ca vor lansa obligatiuni companiile Impact, Prefab, TBI Leasing si BCR Leasing.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO