Companii

Rombat Bistriţa şi-a bugetat pentru 2023 investiţii de 10 milioane de euro în noi linii de producţie şi în parcuri fotovoltaice

Rombat Bistriţa şi-a bugetat pentru 2023 investiţii de...

Autor: Laurentiu Cotu

23.02.2023, 09:00 278

Producătorul de acumulatori auto Rombat din Bistriţa, controlat de grupul sud-african Metair, va aloca în acest an un buget de 10 mil. euro pentru investiţii, în principal pentru instalarea unei linii semiautomate pentru producţia bateriilor Heavy duty EFB şi realizarea a două parcuri fotovoltaice. Noua linie de fabricaţie va fi destinată producţiei bateriilor Heavy Duty Champion HD-EFB, pentru vehiculele de mare tonaj, respectiv a bateriilor AGM (Absorbent Glass Mat), instalate pe maşinile cu sistem start-stop.

„În cadrul întâlnirii organizate de grupul Metair Investment Limited, de la începutul lunii februarie, din Africa de Sud, s-au discutat subiecte privind strategia de dezvoltare atât la nivel de grup, cât şi planurile de viitor pentru fiecare companie subsidiară, ocazie cu care s-a evidenţiat şi necesitatea bugetelor de investiţii. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când avem un buget investiţional atât de mare, de până la 10 milioane de euro. Aceste trei investiţii majore ne vor ajuta să ne atingem obiectivele de reducere a amprentei de carbon, să ne păstrăm competitivitatea, să optimizăm costurile de operare şi să ne securizăm un grad semnificativ mai mare de independenţă energetică“, a declarat Alin Ioaneş, CEO al Rombat, într-un comunicat de presă.

Bateriile HD-EFB, dezvoltate de Rombat, sunt potrivite atât pentru autocamioane Euro 5/6, cât şi pentru vehicule grele cu cerinţe mari de energie, având o rezistenţă ridicată la vibraţii şi un număr de cicluri de încărcare de zece ori mai mare decât în cazul bateriilor clasice, la o descărcare de 17,5% în mod continuu, conform reprezentanţilor companiei.

Rombat intenţionează să investească o parte din suma planificată pentru investiţiile din acest an în două parcuri fotovoltaice. Primul dintre acestea, cu capacitatea de 4,2 MW, urmează să fie cofinanţat prin fondurile puse la dispoziţie prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul se află în acest moment în stadiul de analiză, implementarea urmând a începe în cursul acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO