Companii

Rombat Bistriţa şi-a bugetat afaceri în creştere cu 14%

Autor: Laurentiu Cotu

03.03.2011, 23:40 78

Producătorul de acumulatori auto Rombat Bistriţa şi-a bugetatpentru acest an o cifră de afaceri de 76 mil. euro (peste 321 mil.lei), în creştere cu 14% faţă de anul trecut, când businessulcompaniei s-a majorat cu 30% faţă de anul anterior.

Anul trecut Rombat a vândut peste 2,1 milioane de baterii, iarpentru acest an compania şi-a planificat să ajungă la un nivel de2.260.000 de unităţi comercializate. Aproximativ 54% din producţiade la Bistriţa merge la export, în principal pe piaţa franceză,unde Rombat deţine o cotă de piaţă de 10%. Pe plan intern, Rombatare 65% din piaţa totală de acumulatori auto şi 53% din segmentulafter market, potrivit informaţiilor primite de la companie.

Conform planului de dezvoltare anunţat anterior de conducereaRombat, compania intenţionează să ajungă în 2015 la 3 mil. bateriiproduse anual şi o cifră de afaceri de circa 100 mil. euro. Înprezent, Rombat are o capacitate anuală de producţie de 2,3 mil.baterii.

Compania a investit anul trecut 7,9 mil. euro în fabrica devalorificare a plumbului Rebat, pe care Rombat o deţine la CopşaMică. Investiţia a fost realizată în vederea creşterii capacităţiide prelucrare a bateriilor uzate, extragerii plumbului şi a altormaterii prime necesare în procesul de producţie.

"În prezent testăm un cuptor cu o capacitate de 14.000 de tonede plumb pe an, de trei ori mai mare decât cea existentă, cuptorcare va duce capacitatea totală la 20.000 de tone anual. Acestlucru ne va ajuta să creştem semnificativ randamentul de recuperarea plumbului din bateriile uzate", a declarat pentru ZF TransilvaniaIoan Repede, directorul general al Rombat. Potrivitreprezentanţilor companiei, în această lună va fi pusă în funcţiuneşi instalaţia de sfărâmare şi sortare a bateriilor uzate.

Rombat are 675 de angajaţi, dintre care 102 lucrează la fabricade valorificare a plumbului de la Copşa Mică. Compania a dezvoltato reţea de service care cuprinde 100 de reprezentanţe la nivelnaţional. Rombat este furnizor regional de baterii auto în panelulRenault, ca furnizor unic Dacia, din 1996, furnizor PSA Peugeot dinSlovacia din 2008, iar începând cu acest an furnizor pentru fabricaNissan Sankt Petersburg din Rusia. Acţionariatul producătorului seîmparte între Rombat Invest SRL (58,16% din acţiuni), angajaţi şiconducere (41,84%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO