Companii

Romanii vor zbura low cost la Viena cu firma lui Niki Lauda

Romanii vor zbura low cost la Viena cu firma lui Niki Lauda

NIKI estimeaza ca va transporta 70.000 de pasageri pe ruta Bucuresti-Viena, in 2010

23.09.2009, 00:00 118

Operatorul aerian low cost NIKI fondat de campionul de Formula 1Niki Lauda va opera incepand cu luna februarie a anului viitor peruta Bucuresti-Viena si retur. Compania austriaca acopera astfelgolul de pe piata lasat de falimentul Sky Europe, care in lunaaugust a abandonat zborurile catre Bucuresti.

"NIKI a urmarit dezvoltarea rutei catre Bucuresti inca de acumcateva sezoane. De fapt, in ciuda scaderii economice, suntemconvinsi ca piete emergente precum Romania au inca potentialsubstantial de crestere pe termen lung. Daca in vestul Europeipiata s-a maturizat, am sesizat o cerere solida si in crestere dinpartea pietelor centrale si est-europene", a declarat inexclusivitate pentru Ziarul Financiar Christian Lesjak, director devanzari, marketing si planificare al NIKI.

Compania va opera cu o aeronava Airbus A320 de pe aeroportulHenri Coanda, iar biletele vor fi puse in vanzare din lunaoctombrie anul acesta. "Pentru 2010 avem in plan sa transportam70.000 de pasageri pe aceasta ruta", sustine Lesjak. Pretul unuibilet pentru o calatorie va fi de 29 de euro, fara a includetaxele.

Reprezentantul companiei sustine ca operatorul aerian nu a fostafectat de actuala situatie economica. "Volumul de pasageri acrescut cu o rata de 30% trei ani la rand. Corporatiile reducbugetul de calatorii, iar cererea pentru bilete la clasa businesseste in scadere. Tot acest context a fost benefic pentru noi."

In 2008, NIKI a transportat 2,1 milioane de pasageri indestinatii precum Moscova, MŸnchen sau ZŸrich. Compania, care are350 de angajati, a incheiat anul 2008 cu un profit net de 7,1 mil.euro, al cincilea an consecutiv incheiat pe plus.

Austria se afla in topul destinatiilor pentru turistii romani.In primele sase luni ale anului peste 156.000 de romani au vizitatAustria, petrecand in total peste 525.000 de nopti de cazare,conform statisticilor Oficiului National de Turism al Austriei.

Numai in Viena romanii au cheltuit anul trecut 12 mil. euro inhoteluri, ceea ce claseaza Romania pe locul 8 intr-un clasamentalcatuit in functie de numarul de nopti de cazare.

Conform aceleiasi surse, in cazul turistilor romani au fostinregistrate anul trecut 313.000 de nopti de cazare (cu 36% maimult decat in anul precedent), care au adus un venit cu 40% maimare decat in 2007. "Anul acesta numarul turistilor romani la Vienaa inregistrat o usoara scadere, dar avand in vedere cresterileimense din anii trecuti era clar ca lucrurile nu vor continua inacelasi mod. Suntem foarte incantati de rezultate pentru ca Romaniaeste una dintre putinele piete unde mai exista un potential imens",conchide Gabriele Lenger, director pentru Romania in cadrulOficiului National de Turism al Austriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO