Companii

România rămâne pe radarele investitorilor în pofida scumpirii banilor şi a inflaţiei

România rămâne pe radarele investitorilor în pofida...

Autor: Cristina Roşca

23.01.2024, 00:07 949

În valoare, piaţa de M&A a depăşit 7 mld. dolari în 2023, susţinută însă masiv de două megatranzacţii. Anul acesta stă tot sub zodia creşterii.

În 2023, în România s-au parafat 241 de tranzacţii, cu o valoare totală estimată la aproape 7,1 mld. dolari, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY. E vorba despre valoarea totală a pieţei, adică sunt luate în calcul atât tranzacţiile cu valoare comunicată, cât şi necomunicată, dar estimată de EY.

În volum, piaţa a scăzut uşor faţă de maximul atins în 2022 - când s-au semnat 257 de acorduri, cu 16 mai multe decât anul trecut -, dar în valoare, este cel mai bun an (plus 6%). Datele arată că România rămâne pe radarele investitorilor din piaţa de M&A în pofida scum­pirii banilor şi a inflaţiei încă ridicate, factori ce au dus la o prudenţă în abordare, mai ales în rândul cumpărătorilor. Totuşi, în valoare piaţa a depăşit 7 mld. dolari şi pentru că a fost susţinută de două megatranzacţii.

Preluarea Profi de către Ahold Delhaize, proprie­tarul Mega Image, pentru 1,4 mld. dolari şi vânzarea Enel România către grecii de la PPC pentru 1,3 mld. dolari sunt cele două megatranzacţii  din 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO