Companii

România, pe locul 2 în UE la producţia de biciclete: piaţa care ne-a pus pe hartă şi a crescut de la 0,5 la 2,6 mil. unităţi în 5 ani

România, pe locul 2 în UE la producţia de biciclete:...
Foto: Unsplash

Autor: Cristina Roşca

21.09.2023, 00:07 1050

paslar

Pe plan local, în 2022, au fost realizate aproape 2,6 milioane de bici­clete, adică 17,7%  din totalul vehiculelor pe două roţi produse în UE, arată o analiză a Comisiei Europene.

Piaţa locală a fost anul trecut al doilea cel mai mare producător din Uniunea Europeană, după Portugalia şi înainte de Italia. Pe cele trei ţări le desparte foarte puţin, aşa că lupta e strânsă la vârful unei pieţe care a prins tot mai mult elan în ultimii ani.

În ceea ce priveşte România, evoluţia acestei industrii în ultimii cinci ani e de-a dreptul impre­sionantă, fiind vorba de o creştere de 450% (adică de o multiplicare de mai bine de cinci ori), potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Comisia Europeană.

Această ascensiune fulminantă i-a permis României să îşi facă loc în capul mesei industriei de profil din UE, şi asta într-o perioadă în care toată lumea vorbeşte despre sănătate, bunăstare şi grijă pentru mediu.

Cum a fost posibil acest salt într-o perioadă relativ scurtă de timp? Datorită câtorva – nu multe – investiţii majore.

La finalul anului trecut, în România existau doar 35 de firme care aveau ca obiect de activitate producţia de biciclete, acestea adunând afaceri de aproape 2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO