Companii

România, în top 10 producători de castraveţi din UE, dar Profi aduce la mijlocul lunii ianuarie castraveţi din Grecia

România, în top 10 producători de castraveţi din UE,...

Autor: Florentina Niţu

19.01.2022, 17:30 970

Cu o producţie anuală de 90.000 de tone de castraveţi, România se află pe locul al şaselea în Uniunea Europeană, un top condus de Spania, arată datele Eurostat. Mai mult, România se află înaintea Germaniei şi Italiei, care au producţii cu 34%, respectiv 55% mai mici decât a noastră.

Însă, deşi România este unul din cei mai mari producători la nivelul UE, lanţul de maga­zine Profi, care are peste 1.500 de maga­zine fizice în România, aduce castraveţi din Grecia. ZF a mers în data de 12 ianuarie 2022 într-un magazin al reţelei, Profi City, de pe strada Ţepeş Vodă din Bucureşti, iar pe etichetă, ţara de origine men­ţio­nată era Grecia. De asemenea, mai multe legume erau im­portate. De exemplu, roşiile şi ardeiul erau din Turcia, fasolea uscată din Polonia, salata verde din Italia şi usturoiul din Olanda. De ce lipsesc producătorii români?

„Anul acesta suntem ca la jocurile de noroc, în plină creştere de preţuri, fără predictibilitate şi s-ar putea ca iarna abia de-acum să vină. Preţul ga­zului s-a triplat, preţul lemnului s-a tri­plat, dar noi a trebuit să încălzim sola­riile şi astfel costurile cu energia re­pre­zintă 30-40% din costurile totale de pro­ducţie, faţă de 5-10%, când pro­ducem legumele în câmp“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO