Companii

România este „fermierul“ Europei, dar 20% din populaţie nu are cu ce să cumpere zilnic carne

România este „fermierul“ Europei, dar 20% din...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.02.2024, 00:07 2373

România are aproximativ 31% din fermele înregistrate la nivelul Uniunii Europene, dintr-un total de 9,1 milioane de astfel de exploataţii, dublu faţă de Polonia, Italia şi aproape de trei ori mai mult decât Spania, arată un raport recent al Eurostat.

Însă, paradoxul agriculturii locale este că, deşi ne batem „în cifre“ cu ţările din Vest, realitatea este că aproape un sfert din gospodăriile locale nu-şi permit să pună pe masă o dată la două zile carne sau o alternativă vegană la o masă cu proteine. Îngrijorător este faptul că acest procent a crescut în ultimii ani, în timp ce în Bulgaria, numărul doi în UE ca procent al populaţiei care nu-şi permite o dată la două zile o masă cu proteine, indicatorul a scăzut.

„Majoritatea acestor mici fermieri care iau subvenţii de la APIA încearcă să supravieţuiască cu subvenţia. Dacă această subvenţie ar fi retrasă toţi sunt în faliment. Majoritatea acestor exploataţii zootehnice sau agricole sunt sub limita subzistenţei, nu au din ce trăi pur si simplu. Nici măcar pentru gospodăria proprie nu mai produc”, spune

Dan Ivaşcu, preşedintele Coope¬ra¬tivei Agricole „Unirea Gospodarilor Mihăileşti“, care reuneşte 5 membri fondatori şI peste 200 de gospodării producătoare de ouă, lapte, carne, cereale etc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO