Companii

România, dependentă de importurile de alimente, cumpără din Olanda, Italia sau Belgia, ţări cu un consum de pesticide per hectar de şapte până la 17 ori mai mare decât al nostru. Cum creştem agricultura românească?

România, dependentă de importurile de alimente,...

Autor: Florentina Niţu

03.03.2024, 10:55 213

Producător de legume: „Dacă ar fi un plan pe zece ani să se crească toată horticultura românească, am fi, de departe, pe primul loc în extrasezon ca producători de fructe şi legume în UE“ Lipsa viziunii şi a investiţiilor, cât şi a unei politici clare agricole la nivel naţional, ne-a adus aici. România importă numai din UE anual alimente de peste 3,5 mld. euro, iar Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria sunt printre cei mai importanţi furnizori, însă se numără şi printre ţările cu cel mai mare consum de pesticide din UE.

România produce cea mai curată mâncare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia. Astfel, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria, ne ajută să acoperim necesarul de consum, cu un preţ uriaş: ele consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi şi aceste substanţe toxice ajung în alimentele din farfuria noastră şi apa pe care o bem, aşadar ne îmbolnăvesc.

„Nu doar pesticide, ci şi îngrăşăminte aplicăm puţine per hectar. De ce nu facem noi mai multă mâncare? Din păcate, ţine foarte mult de politică. Totul este să ne dezvoltăm, mediul privat îşi doreşte, dar în legumicultură e nevoie de 20.000 de hectare de solarii ca să putem să susţinem consumul intern şi să ieşim şi la export. Am putea să producem din martie-aprilie până în octombrie-noiembrie”, spune Marius Petrache, director general al Marcoser, companie care are trei hectare cu legume cultivate în câmp şi în solarii în Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO