Companii

România continuă să trimită pacienţi arşi în străinătate, în lipsa unor spitale dedicate acestora. Medic: „Pacientul ars este cea mai mare urgenţă medico-chirurgicală“

România are doar 24 de paturi pentru marii arşi în spitale din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

România are doar 24 de paturi pentru marii arşi în spitale din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Autor: Georgiana Mihalache

29.08.2023, 10:00 142

Explozia de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în care 56 de oameni au fost răniţi, este cea mai mare după incendiul de la Colectiv din 2015 12 pacienţi au fost deja trimişi în spitale din străinătate În opt ani, timp în care au mai avut nevoie şi alţi pacienţi de îngrijiri specializate, România nu a construit nici măcar un centru pentru marii arşi Doar 24 de paturi pentru pacienţi arşi are România, la un număr anual de 600 - 800 de pacienţi arşi.

Necesitatea paturilor de spital de­dicate pacienţilor arşi vine din complexitatea acestor cazuri, care implică echipe întregi de medici pentru a rezolva aceste urgenţe, sus­ţine prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, spe­cializat în chirurgie plastică şi microchirurgie recostructivă.

Cazul exploziei de la Crevedia, în care 56 de oameni au fost răniţi, iar 12 pacienţi cu ar­suri grave au fost deja transferaţi în spitale din străinătate, a readus în discuţie subiectul centrelor de mari arşi, care lipsesc, chiar şi după numeroase incidente care au implicat pacienţi cu arsuri grave. Marii arşi sunt adică pacienţii cu suprafaţă de peste 20% afectată din corp, iar îngrijirea lor trebuie să fie cât mai rapidă. Spitalele din străinătate care au preluat în cazul Crevedia pacienţii sunt din Austria, Germania, Norvegia, Belgia, Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO